Gemeente Rotterdam

Nr 36.
27 augustus 2004

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 30 augustus t/m

5 september 2004

Burgemeester Opstelten neemt eerste biometrisch paspoort in ontvangst Burgemeester mr. Ivo Opstelten neemt maandag 30 augustus om 12.00 uur bij de dienst Burgerzaken op het Stadhuis het eerste biometrisch paspoort in ontvangst. In het paspoort of indentiteitsbewijs staan twee biometrische kenmerken, namelijk van het gezicht en van twee vingers, die zijn gemaakt door een digitale camera. Rotterdam is één van de zes gemeenten die meedoen aan een proef van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De proef "Biometrie 2B or not 2B" loopt tot en met 21 februari 2005. Personen die voor zichzelf een reisdocument aanvragen, kunnen vrijwillig aan deze proef meedoen en krijgen 10 euro korting. Het paspoort of identiteitsbewijs is na vijf dagen op te halen bij de dienst Burgerzaken. (Voor meer informatie: Dienst Burgerzaken, Jikke Kuijpers, tel. 010 - 22 44 794)

Wethouder Bolsius geeft startschot inzamelproef
Wethouder Bolsius (o.m. buitenruimte) geeft op dinsdag 31 augustus om 11.15 uur bij de Super de Boer aan de Botersloot 13-19, het startschot voor een inzamelproef voor kleine elektrische apparaten. De wethouder zal als eerste Rotterdammer een apparaat inleveren. Op dit moment verdwijnen nog teveel afgedankte kleine elektrische apparaten in de vuilniszak. Deze komen vervolgens in de verbrandingsoven terecht en kunnen niet meer worden hergebruikt. Daarom start Roteb met een proef van een jaar om deze apparaten in te zamelen. Dit gebeurt bij inleverpunten bij een aantal supermarkten. De ingeleverde apparaten worden bij winkels opgehaald en naar gespecialiseerde verwerkers gebracht. Consumenten worden door middel van een beloningssysteem, aangemoedigd mee te werken. Als de proef slaagt, dan wordt het in heel Rotterdam ingevoerd. (Voor meer informatie: Roteb Communicatie, Stephan van Hoorn, tel. 010 - 245 83 88)

Wethouder Van Sluis bezoekt Oman
Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) brengt van dinsdag 31 augustus tot en met donderdag 2 september een bezoek aan Oman. Het bezoek staat in het teken van zijn oriëntatie op de stand van zaken bij de ontwikkeling van de haven van Sohar. In dat verband zal hij ook spreken met een aantal smaakmakende partijen uit kringen van overheid en bedrijfsleven. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Saskia Blaas, tel. 010 - 417 20 03)

Wethouder Van den Anker opent campagne Pesten, echt niet! Kom voor elkaar op! Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) opent op woensdag 1 september om 12.30 uur in opvoedwinkel Twinkeltje aan de Crooswijkseweg 125a, de campagne Pesten, echt niet! Kom voor elkaar op! De campagne heeft als doel het pesten bespreekbaar te maken en samen te werken aan een veilige leefomgeving voor kinderen. Basisscholen, voortgezet onderwijs, sociaal-cultureel werk, maatschappelijk werk, jeugdgezondheidscentrum, opbouwwerk en opvoedwinkel hebben intensief samengewerkt om een zo breed mogelijk resultaat te krijgen. De komende maanden besteden scholen, club- en buurthuizen extra aandacht aan dit thema door ouderavonden en themabijeenkomsten te organiseren. Ook worden in openbare ruimtes affiches en folders verspreid met informatie over dit onderwerp. Ter afsluiting komt er krant die huis aan huis verspreid zal worden. (Voor meer informatie: Opvoedwinkel Winkeltje Crooswijk, Els Erkens, tel. 010 - 213 14 96)

Wethouder Geluk bij jaaropening Hogeschool INHOLLAND Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) is op woensdag 1 september om 15.30 uur aan de Posthumalaan 90 op de Kop van Zuid, bij de jaaropening van Hogeschool INHOLLAND. De opening staat in het teken van de kenniseconomie. De wethouder neemt deel aan een paneldiscussie over dit onderwerp met collega wethouders Heijnen uit Den Haag en Verhulst uit Utrecht. Sprekers bij de jaaropening zijn Loek Hermans, voorzitter van MKB Nederland, Jos Elbers, voorzitter van het College van Bestuur van INHOLLAND en Piet Boekhoud, de voorzitter van het College van Bestuur van ROC Albeda College. (Voor meer informatie: Hogeschool INHOLLAND, Ewoud Nysingh, tel. 06 - 54 97 87 08)

Wethouder Hulman stel Hofpleinfontein in werking
Wethouder Stefan Hulman (Kunstzaken en Vervoer) zal met een druk op de knop op woensdag 1 september om 16.30 uur de Hofpleinfontein in werking stellen. De heer Arandelovic (directeur Hilton Hotel) zal hierbij assisteren namens de ondernemers Hofplein. Met deze handeling is het vernieuwde Hofplein officieel opgeleverd. De afgelopen maanden zijn er verschillende verbeteringen aangebracht waardoor het auto- en fietsverkeer op het Hofplein beter doorstroomt en een verkeersveiligere situatie is ontstaan. De verkeerslichtenregeling is aangepast en de belijning op het wegdek is vernieuwd. De rijstroken op het Hofplein zijn zodanig aangepast dat het autoverkeer bij het verlaten van het plein niet meer van rijstrook hoeft te wisselen. Daardoor is er minder kans op ongevallen. Voor de fietsers zijn de fietspaden in twee richtingen uitgevoerd, zodat de fietser nu de kortste route langs het plein kan kiezen. (Voor meer informatie: dienst Stedebouw en Volkshuisvesting, Petra Eielts, tel. 010 - 489 55 55)

Wethouder Hulman legt laatste hand aan toegangspoortjes metrostation Oostplein Wethouder Stefan Hulman (Kunstzaken en Vervoer) legt op donderdag 2 september om 9.30 uur met het indraaien van de laatste schroef, de laatste hand aan het plaatsen van toegangspoortjes in metrostation Oostplein. De toegangspoortjes worden de komende maanden in alle metrostations geplaatst ter voorbereiding van de komst van de OV-chipcard begin 2005. Met de plaatsing van de poortjes op metrostation Oostplein is de helft van de metrostations voorzien van toegangspoortjes. Eind november staan ze in alle metrostations. (Voor meer informatie: RET, Anita Pak, tel. 010 - 447 66 78)

Wethouder Hulman opent Uitburo voor studenten
Cultuurwethouder Stefan Hulman opent op donderdag 2 september om 16.30 uur in de Rotterdamse Schouwburg het Studenten Uitburo. Het nieuwe Uitburo voor studenten gaat met ingang van het nieuwe studiejaar 2004-2005 op de Hogeschool Rotterdam en de Hogeschool INHOLLAND van start. Het bureau is bedoeld om binnen de Rotterdamse hogescholen een inspirerend klimaat te ontwikkelen waardoor de cultuurparticipatie en cultuurbeleving van studenten wordt bevorderd. Het Uitburo informeert studenten over de activiteiten die voor hen interessant zijn uit het veelzijdige Rotterdamse kunst- en cultuuraanbod. Het project kwam tot stand in nauwe samenwerking met de culturele instellingen en de twee betrokken hogescholen en Rotterdam Festivals. Het Studenten Uitburo wordt gefinancierd door onder andere het Actieplan Cultuurbereik en de hogescholen. (Voor meer informatie: Rotterdam Festivals, Rinske Schellekens, tel. 010 - 433 25 11)

Bugemeester Opstelten huldigt topsporters Olympische Spelen Burgemeester mr. Ivo Opstelten huldigt op vrijdag 3 september om 18.15 uur op het hoofdpodium van de Wereldhavendagen aan het Koninginnenhoofd (naast Hotel New York) de topsporters uit Rotterdam en regio, die mee hebben gedaan aan de Olympische Spelen. Rotterdam, City of Sports, wil op deze manier alle sporters bedanken voor de prestatie die zij geleverd hebben in Athene. Inge de Bruin, Leontien Zijlaard - Van Moorsel, Mia Audina, Edith Bosch, Inge Dekker, Deborah Gravenstijn, Mark Huizinga, Fatima Moreira de Melo en 21 andere sporters zijn hierbij aanwezig. (Voor meer informatie: Rotterdam Topsport, Carolien van Eerde, tel. 010 - 497 12 12 of 06 - 55 38 78 96)

Wethouder Hulman geeft aftrap presentatie Newskool Cultuurwethouder Stefan Hulman geeft op zaterdag 4 september om 19.00 uur in Nighttown aan de Kruiskade de aftrap voor de presentatie Newskool van de urban scène in Rotterdam. Onder de naam Newskool geven de gezamenlijke organisaties voor de urban scène in Rotterdam aan de vooravond van de Rotterdamse Uitmarkt een overzicht van het urban culture seizoen het Rotterdamse publiek. Naar verwachting zullen 12 organisaties een presentatie geven, variërend van live-optredens tot powerpointpresentaties en van debatten tot Freestyle dj's. De presentatie wordt georganiseerd in samenwerking met Nighttown en Rotterdam Festivals en loopt mee in de programmering van September in Rotterdam. (Voor meer informatie: Epitome Antertaiment, Henca Maduro, tel. 06 - 54 91 59 26)

Wethouder Hulman presenteert website "Heel Rotterdam Speelt" Cultuurwethouder Stefan Hulman presenteert op zondag 5 september om 16.00 uur in de hal van de Rotterdamse Schouwburg de gezamenlijke website "Heel Rotterdam Speelt " van de samenwerkende Rotterdamse amateur-organisaties het Rotterdams Centrum voor Theater, Rotterdamse Vereniging voor Amateurtoneel, het Rotterdams Wijktheater, jeugdtheater Hofplein en de theaterschool van de SKVR. (Voor meer informatie, Samenwerkende organisaties, Leny Vos, tel. 010 - 243 03 03)
Wethouder Hulman geeft startsein cultureel seizoen 2004-2005 Cultuurwethouder Stefan Hulman geeft op zondag 5 september omstreeks 19.00 uur het startsein in de Willem Burgerzaal van Concert- en Congresgebouw De Doelen voor het culturele seizoen 2004-2005. Hij spreekt tijdens de afsluitende borrel voor de deelnemende instellingen aan de R-Uitmarkt. (Voor meer informatie: Rotterdam Festivals, tel. 010 - 433 25 11)

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam