Time : 9:50:51 AM
Date : Monday, August 30, 2004
Sender Name: CTB

België geeft 3 miljoen schoolboeken aan leerlingen van 5e en 6e leerjaar in Democratische Republiek Congo.

De Belgische Technische Coöperatie (BTC) is deze week gestart met een grootscheepse logistieke operatie in de Democratische Republiek Congo: de levering van een handboek Frans en een handboek wiskunde aan de 1.350.000 leerlingen van het 5e en 6e leerjaar (mét bijbehorende pedagogische boeken voor de leerkrachten). De komende weken wordt 517 ton boeken getransporteerd van Kinshasa naar 128 verdeelpunten in heel het land. Dat gebeurt hoofdzakelijk per vliegtuig (60%), per trein, over de weg of per boot. In sommige gevallen wordt gecombineerd transport gebruikt, want de plattelandsgebieden zijn niet altijd even gemakkelijk bereikbaar. De boeken worden dan in opslagplaatsen bewaard, waar de scholen zich komen bevoorraden met de motorfiets, per fiets, per kano of te voet.

De distributie van de boeken, die in oktober rond moet zijn, is de tweede fase van een samenwerkingsakkoord dat België en de Democratische Republiek Congo op 6 oktober 2003 ondertekenden. De bijzondere overeenkomst betrof aanvankelijk de aankoop van de boeken. Ze worden uitgegeven door Afrique-Éditions, ze zijn in Europa gedrukt en in juni werden ze vanuit Antwerpen verscheept naar Kinshasa. Het ministerie van het Basis-, Secundair en Beroepsonderwijs van de Democratische Republiek Congo kreeg voor deze interventie 5 miljoen euro financiële steun van de Belgische regering. Het doel is de kwaliteit van het basisonderwijs te verbeteren. De gewapende conflicten en de onveiligheid in Congo hebben vooral een zware impact op de kinderen. De scholingsgraad is er onrustwekkend laag: volgens Unicef gaat ruim de helft (51%) van de kinderen tussen 6 en 11 jaar niet naar school. Heel wat scholen beschikken al jarenlang niet over handboeken. In deze context betekent de levering van nieuwe schoolboeken dan ook nieuwe hoop voor talloze gezinnen. Om het nieuwe schooljaar in het teken van de solidariteit te starten, besliste de Belgische Technische Coöperatie op 1 september een mini-website over het project te openen: www.congobelgobooks.be. De Belgische leerlingen van het 5e en 6e leerjaar kunnen er alles lezen over de onwaarschijnlijke reis van de schoolboeken van Archange. Ze kunnen er ook de distributie van de boeken op het Congolese platteland op de voet volgen. Archange, een jongen uit de 6e klas in een school in Kinshasa, vertelt ook over de aardrijkskunde en de geschiedenis van zijn land, en uiteraard over het leven van de Congolese kinderen.


-- einde persbericht --

OMTRENT DE BTC

De Belgische Technische Coöperatie (BTC) is een Belgische organisatie die internationaal actief is in de sector ontwikkelingssamenwerking. Hoofdzakelijk in opdracht van de Belgische Staat (en in tweede instantie ook voor andere opdrachtgevers) voert de BTC ontwikkelingsacties uit in samenwerking met de partners op het terrein met het oog op duurzame menselijke ontwikkeling en armoedebestrijding. De BTC is met ruim 250 projecten actief in een dertigtal landen; ze stelt haar partners geschikte oplossingen voor waarbij altijd wordt gestreefd naar een verbetering van hun eigen mogelijkheden. Het personeel van de BTC is gespecialiseerd in zeer uiteenlopende gebieden: basisgezondheidszorg, budgethulp, onderwijs, basisinfrastructuur, landbouw en voedselzekerheid en maatschappijopbouw.

Contactpersoon pers:
Marie-Christine Boeve
T 02 505 37 92
F 02 502 98 62
E marie-christine.boeve@btcctb.org
www.btcctb.org