Zeehondencreche Pieterburen

De Amersfoortse bouwt kunstwerk

Sinds twee jaar ligt op het terrein achter de Zeehondencrèche een enorme berg "zwerfnetten". Dat zijn stukken afvalnet die in zee drijven en veel ellende veroorzaken. Zeevogels, zeehonden, bruinvissen en dolfijnen raken vaak verstrikt in dergelijke stukken net. Meestal overleven ze dat niet. Soms worden ze gevonden en uit hun benarde positie geholpen. De Zeehondencrèche heeft in de afgelopen twee jaar deze stukken net ingezameld, in samenwerking met een deel van de Nederlandse vissersvloot. Vooral de Urker en Wieringer vissers hebben fantastisch meegewerkt.

Zo is een berg van bijna 700 ton visnetten ontstaan. De crèche wilde hiervan een blijvend monument maken; een aanklacht tegen de nonchalance waarmee de mens omgaat met de natuur.

De aanmelding van een team van de Amersfoortse
verzekeringsmaatschappij (Fortis Foundation Nederland), dat zich in het kader van teambuilding een dag lang als vrijwilliger nuttig wilde maken, was een mooie aanleiding om dit project voor een deel vorm te geven. Onder leiding van Groninger vormgever en beeldend kunstenaar Onco Tattje ging de groep vol enthousiasme aan het werk. Er werd gegraven, gesleept, geschept, getimmerd en geknoopt. En hoewel het er even somber uitzag, werd de uitdaging op het nippertje gehaald: het voor de bezoekers van de Zeehondencrèche zichtbare deel van het kunstwerk was om drie uur klaar. Een zes meter brede schelpenlaag, afgebakend door een rij meerpalen, omzoomt nu de bijna negen meter hoge nettenberg.

Iedere bezoeker van de Zeehondencrèche wordt zo op indringende wijze geconfronteerd met de consequenties van menselijke activiteiten in zee.