Dienstenbond CNV

Achmea ontkent locatiegarantie Enschede
30-08-2004

Achmea heeft de CNV Dienstenbond meegedeeld dat er in haar ogen geen sprake is van een locatiegarantie voor de vestiging Enschede. De CNV Dienstenbond roept leden werkzaam in Enschede, die te maken krijgen met verplaatsing van werk, op om zich te melden, zodat juridisch kan worden getoetst of zij aanspraak kunnen maken op de garantie.

De CNV Dienstenbond heeft naar aanleiding van de bekendmaking van het huisvestingsbeleid door Achmea een aantal locatiegaranties aan de orde gesteld. Er bleken garanties te zijn afgegeven voor Groningen en Noordwijk, maar ook voor Enschede. De garanties voor Groningen en Noordwijk lijken gerespecteerd te worden, maar Achmea stelt nu dat er geen sprake is van een locatiegarantie voor Enschede. Voor zover destijds harde locatiegaranties zijn gegeven, is Achmea van mening dat de omstandigheden inmiddels dusdanig zijn gewijzigd dat Achmea daar niet meer aan gehouden kan worden. De CNV Dienstenbond betwist dit standpunt van Achmea. Destijds is in ieder geval gesproken over locatiegaranties en dit is ook in de stukken van de OR terug te vinden. In diezelfde stukken staat geen termijn genoemd. Daarom roepen wij CNV-leden op die denken aanspraak te kunnen maken op deze garantie zich bij ons te melden om dit juridisch te laten toetsen.

Shared Service Center Life & Pensions
Deze zomer zijn de plannen bekend gemaakt voor de vorming van het SSC Life & Pensions (L&P). Dit SSC moet de backoffice activiteiten gaan uitvoeren voor de business units Pensioenen, Particulieren en Intermediair (Avero). In de eerste plaats is het de bedoeling dat de 40 systemen die momenteel worden gebruikt om de kapitaalverzekeringen te verwerken worden teruggebracht naar 1 systeem en daarnaast moet het shared service center worden gevormd. Deze operatie kost naar verwachting in maximaal 5,5 jaar 116 arbeidsplaatsen, voor het grootste deel bij Pensioenen. Dit komt volgens Achmea omdat juist bij Pensioenen nog veel verschillende systemen worden gebruikt, hetgeen moet worden teruggebracht naar 1 systeem voor het heel SSC L&P. Het SSC L&P zal in Leeuwarden en Apeldoorn worden gevestigd. Op de vraag van de CNV Dienstenbond of dit een eerste stap was naar verzelfstandiging van het SSC L&P werd ontkennend geantwoord. Achmea zegt de eerste 5 jaar nodig te hebben om de plannen uit te voeren en daarnaast is een langdurig contract gesloten met de leverancier van het systeem. De medewerkers en Capelle en Noordwijk hebben inmiddels vernomen dat hun werk eind 2006/begin 2007 wordt verplaatst naar Apeldoorn of Leeuwarden. Achmea heeft inmiddels de COR om advies gevraagd over de vorming van SSC L&P. Verder is het op dat moment geldende sociaal plan van toepassing op de operatie. De CNV Dienstenbond heeft bij Achmea aandacht gevraagd voor de gevolgen die de vorming van de shared service centers heeft voor medezeggenschap en arbeidsvoorwaarden en zal dit ook onder de aandacht brengen bij de COR.

Reorganisatie Argonaut
Bij Argonaut staat de volgende grote reorganisatie voor de deur. Achmea heeft aan de CNV Dienstenbond toegelicht dat zij afscheid wil gaan nemen van het Advies/Zorg onderdeel, waar 160 medewerkers werkzaam zijn. Dit zal waarschijnlijk worden verkocht. Daarnaast worden het Bemiddelingsbedrijf en het Privaat bedrijf uit elkaar getrokken. Het Bemiddelingsbedrijf blijkt volgens Achmea onvoldoende rendabel, maar zij wil nog onderzoeken welke strategische waarde dit onderdeel heeft voor het Achmea-concern. De hele operatie zou tot een reductie van 140 arbeidsplaatsen moeten leiden en tot het terugbrengen van het aantal vestigingen van 14 naar 9. De CNV Dienstenbond heeft haar zorg uitgesproken over deze operatie. Mocht u hiermee geconfronteerd worden en hulp of ondersteuning nodig hebben dan kunt u contact met ons opnemen.

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden Levob
Achmea wil de arbeidsvoorwaarden van Levob laten toegroeien naar de Achmea CAO. Achmea heeft zich tot doel gesteld dit voor 1 januari 2005 te regelen. Achmea verwacht op korte termijn met voorstellen hiervoor te kunnen komen. De CNV Dienstenbond heeft na overleg met de OR van Levob aangegeven hierover met Achmea te willen praten, maar de datum van 1 januari 2005 ambitieus te vinden. Mede gezien de protesten tegen het kabinetsbeleid, welke in september en oktober zullen plaatsvinden, zal hiervoor niet of nauwelijks tijd zijn. De CNV Dienstenbond wacht de voorstellen af.

Protest tegen het kabinetsbeleid
Het kabinet heeft allerlei maatregelen aangekondigd rond VUT/pre-pensioen, WAO, WW, verrekening van ontslagvergoeding, werktijden en ziekte waar de CNV Dienstenbond het zeer mee oneens is. Daarom zullen wij in september en oktober actie gaan voeren tegen deze plannen. Binnenkort wordt u hierover nader geïnformeerd. Daarom zullen wij in september ook geen regulier overleg voeren met Achmea of andere bedrijven.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact met mij opnemen tel: (055)5772640 of e-mail: j.warnaar@cnvdibo.nl Meer informatie kunt u vinden op www.nederlandverdientbeter.nl