SIDN

200e domeinnaamgeschil gepubliceerd op DomJur.nl

Arnhem, 30 augustus 2004 - Op woensdag 25 augustus 2004 werd op www.domjur.nl de 200e domeinnaamuitspraak gepubliceerd. Het betrof een uitspraak van het arbitrage-instituut voor .nl-domeinnaamgeschillen.

Het DomJur-initiatief
DomJur is een initiatief van SIDN en het Tilburg Institute for Law, Technology, and Society (TILT) van de Universiteit van Tilburg. Op de DomJur-website worden sinds september 2000 Nederlandse domeinnaamuitspraken gepubliceerd. Het aantal zaken neemt na de 'topjaren' 2000 en 2001 gestaag af. In 2000 en 2001 werden er gemiddeld 60 zaken per jaar op DomJur gepubliceerd, sindsdien ongeveer 20 per jaar. De oudste uitspraak dateert van 3 juni 1996.

De aard van de zaken
Hoewel er geen exacte cijfers bestaan, denken de onderzoekers van de Universiteit van Tilburg dat de afname onder andere te danken is aan het feit dat een steeds groter aantal conflicten tussen partijen zelf wordt opgelost en dus niet meer aan de rechter of de arbiter worden voorgelegd. Waarschijnlijk draagt de DomJur-website zelf daar ook aan bij.
Daarnaast is er een verschil tussen de aard van de conflicten die nu voor de rechter komen met die van de conflicten uit de beginperiode. In het begin lag het zwaartepunt van de procedures voornamelijk bij domeinnaamkapingen, tegenwoordig is het domeinnaamconflict vaker onderdeel van een merkenrechtelijk of handelsnaamrechtelijk probleem.

De 200e DomJur-zaak
De eiser in DomJur's 200e domeinnaamzaak is iPass, een bedrijf uit de Verenigde Staten. Dit bedrijf heeft gebruik gemaakt van de nieuwe alternatieve geschillenregeling voor .nl-domeinnamen. Het is de derde procedure via de sinds 29 januari 2003 van kracht zijnde regeling van SIDN waarin uitspraak is gedaan. Op dit moment lopen bij het WIPO Arbitration and Mediation Center, het onafhankelijke arbitrage-instituut voor .nl-domeinnaamgeschillen, nog twee andere zaken.

Meer informatie
DomJur: www.domjur.nl
SIDN: www.sidn.nl
WIPO Arbitration and Mediation Center:
http://arbiter.wipo.int/domains/cctld/nl/

SIDN
Sinds 31 januari 1996 is de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) verantwoordelijk voor de registratie van internet-domeinnamen binnen het .nl-domein. SIDN beoogt een zo groot mogelijke openheid over haar beleid. Daartoe is alle relevante informatie opgenomen op haar website: www.sidn.nl SIDN is gevestigd in Arnhem.