Gemeente Eindhoven

Persbericht: 30 augustus 2004, no. 214

10,-- korting op leges moet deelname stimuleren

Burgemeester Sakkers start praktijkproef biometrie in Eindhoven

Kort nadat minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties in Almere de starthandeling had verricht van de praktijkproef 2B or not 2B, deed burgemeester Sakkers dat in Eindhoven.

In de hal van het Stadskantoor werden de biometrische kenmerken van de burgemeester geverifieerd door vergelijking met de gegevens in zijn testdocument.

De komende zes maanden worden in zes gemeenten waaronder Eindhoven van maximaal 15.000 mensen die een regulier paspoort of identiteitskaart aanvragen tevens op vrijwillige basis een gelaatscan en twee vingerafdrukken afgenomen. Tijdens de praktijkproef worden ervaringen opgedaan met het aanvragen en uitgeven van Nederlandse reisdocumenten met biometrische gegevens en met welke omstandigheden in de praktijk rekening moet worden gehouden.

Deelname Eindhoven
De minister heeft zes gemeenten voor de proef geselecteerd, die jaarlijks een groot aantal aanvragen voor reisdocumenten verwerken. Dat vergroot de kans dat er ook voldoende mensen vrijwillig aan de proef meedoen. De gemeente Eindhoven neemt vaak deel aan pilots en praktijkproeven op het terrein van Burgerzaken. Deze afdeling heeft veel expertise in huis en wil graag ervaring opdoen om ook bij deze technologische ontwikkelingen mee voorop te lopen.

Belangstelling
Omdat de proef start in de vakantie van het basis- en voortgezet onderwijs en er dus nog veel mensen weg zijn, was de belangstelling aanvankelijk niet zo groot als bij de andere gemeenten. In de eerste week van augustus werden 700 personen aangeschreven dat hun paspoort of identiteitskaart binnenkort verloopt. Sindsdien gaan er wekelijks 400 brieven de deur uit. Inmiddels hebben voor de eerste week ca. 90 personen een afspraak gemaakt. De gemeente gaat ervan uit dat zij 2.500 mensen bereid vindt om aan de proef deel te nemen. Met een korting van 10,-- op de legeskosten voor het reguliere reisdocument moet dat lukken.

Actueel: Praktijkproef biometrie 2b or not 2b

© 2004 Gemeente Eindhoven