NIERSTICHTING NEDERLAND
http://www.nierstichting.nl

Uitstel van dialyse door betere begeleiding nierpatiënten.

Nierstichting financiert gespecialiseerde verpleegkundigen met 'MASTERPLAN nurse practitioners'.

Bussum, 26 augustus 2004 - Honderden nierpatiënten dreigen door een tekort aan zorg en begeleiding te moeten gaan dialyseren. Een nog altijd zeer belastende en dure behandeling. Als zij intensiever worden begeleid is dialyse pas later - of helemaal niet meer - nodig. In de praktijk kunnen specialisten daarvoor onvoldoende tijd vrij maken. Speciaal geschoolde verpleegkundigen kunnen die zorg overnemen. Daarom is de Nierstichting gestart met het 'MASTERPLAN nurse practitioners'. Zeven verpleegkundigen zijn op kosten van de Nierstichting opgeleid en gespecialiseerd in de zorg en begeleiding van nierpatiënten. Zij zijn voor zes jaar aangesteld op de nierpoli van zeven ziekenhuizen. Op dit moment worden door MASTERPLAN al 140 nierpatiënten intensiever begeleid, in de hoop dialyse te voorkomen. Doel is binnen een jaar aan 800 nierpatiënten deze intensieve zorg te bieden. Daarna worden zij gedurende vijf jaar behandeld en gevolgd. De Nierstichting hoopt dat na analyse van dit gegevensbestand onomstotelijk wordt bewezen dat structurele financiering van deze 'nurse practitioners' noodzakelijk is.

Mensen met een verminderde nierfunctie hebben een sterk verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Hun nierfunctie neemt bovendien geleidelijk aan verder af, wat op den duur dialysebehandeling noodzakelijk kan maken. De capaciteit en kwaliteit van de dialysezorg in Nederland is iets om trots op te zijn. De Nierstichting heeft zich jarenlang, met succes, daarvoor ingezet. Maar dialyse blijft voor de patiënt en zijn omgeving zeer belastend, met grote gevolgen voor de kwaliteit van leven. Uit onderzoek is gebleken dat vroege en intensieve begeleiding van de patiënt deze risico's sterk kan verminderen. Bovendien is dialyse dan pas later - of zelfs helemaal niet meer - nodig. Helaas kunnen specialisten in de praktijk daar onvoldoende tijd voor vrijmaken.

De Nierstichting wil dat nierpatiënten toch kunnen profiteren van de voordelen van vroege, intensieve begeleiding. Daarom heeft de Nierstichting - samen met enkele academische en regionale ziekenhuizen in Arnhem, Den Haag, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht - de aanzet gegeven tot het 'MASTERPLAN nurse practitioners'. De komende zes jaar zullen op de nierpoli van deze ziekenhuizen nurse practitioners nierpatiënten begeleiden om dialysebehandeling uit te stellen of zelfs te voorkomen. Deze gespecialiseerde verpleegkundigen zorgen voor intensievere begeleiding op het vlak van leefwijze, zoals handhaven gezond gewicht, dieet, en stoppen met roken. Ook hebben zij extra aandacht voor de bewaking en - indien nodig - het bijstellen van de medicatie. Zij doen dit op basis van frequente controle van onder andere bloeddruk, gewicht, en cholesterol. 'Met dit MASTERPLAN hopen we zeker voor de aankomende generatie nierpatiënten dialyse zo veel mogelijk te voorkomen, met winst voor hun kwaliteit van leven.', stelt Paul Beerkens, algemeen directeur Nierstichting.

Dit MASTERPLAN is een van de projecten binnen het nieuwe meerjarenprogramma 'Preventie en Voorlichting' van de Nierstichting. Dit implementatieproject is gekoppeld aan een medisch wetenschappelijk onderzoek, dat het resultaat van intensievere begeleiding van nierpatiënten inzichtelijk moet maken. Gezien de omvang van dit project dragen ook andere partijen bij aan de financiering, zoals de Nederlandse Hartstichting en enkele farmaceutische bedrijven.

Noot voor de redactie,