Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 30 augustus 2004

Bezoekers kunnen binnen enkele dagen op kraamvisite

De jonge neushoorn in Safari Beekse Bergen zal met de fles worden grootgebracht. De neushoorn werd geboren in de nacht van donderdag 26 augustus op vrijdag 27 augustus in Safari Beekse Bergen. Het jong is er niet in geslaagd zelf te gaan drinken bij zijn moeder Nelly. De oorzaak ligt waarschijnlijk bij de ouderdom van de moeder. Zij is ruim 35 jaar oud en heeft al elf jongen eerder gezoogd. Haar uier is daardoor ver uitgezakt en gezwollen. Hierdoor kan het jong niet zogen. Verzorgers zullen nu de zes tot zeven voedingen per dag gaan geven. Het geslacht van de jonge neushoorn is nu ook bekend; het is een mannetje. Op dit moment is rust nog erg belangrijk voor moeder en jong. Bezoekers kunnen binnen enkele dagen ook op kraamvisite. De neushoornstal langs de Wandelsafari beschikt over een speciale bezoekersruimte. Op de website www.beeksebergen.nl is de meest recente informatie te vinden

Melkemmer
Nu moeder Nelly er niet in slaagt haar jong te zogen wordt deze taak door de verzorgers overgenomen. Door middel van een emmer met speen kunnen de verzorgers haar zo'n 6 tot 7 voedingen per dag geven. Een pasgeboren neushoorn drinkt zo'n 6 liter melk per dag en dat loopt op tot 16 liter per dag na 6 maanden. Dan eet een jonge neushoorn ook al vast voer en wordt de hoeveelheid melk geleidelijk aan minder.

Unieke gebeurtenis
De geboorte is om diverse redenen een unieke gebeurtenis. Allereerst is de jonge neushoorn de twintigste neushoorngeboorte in Safari Beekse Bergen. Op het vasteland van Europa blijft het park recordhouder met het aantal geboorten van de breedlipneushoorn. Bovendien is iedere geboorte van een neushoorn in gevangenschap uniek. Van deze met uitsterven bedreigde diersoort leven in de Europese dierentuinen slechts een kleine 200 exemplaren. De dierentuinen hebben daarom een speciaal fokprogramma voor deze diersoort opgezet.

Naamwedstrijd Taptoe
Safari Beekse Bergen organiseert in samenwerking met het kindertijdschrift Taptoe een naamwedstrijd voor de jonge neushoorn. Taptoe is een eigenwijs tijdschrift voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar. Het wordt verspreid via basisscholen in Nederland. In het oktobernummer van dit blad zal bekend worden gemaakt hoe kinderen hieraan kunnen deelnemen.

Een dagje Afrika
In Safari Beekse Bergen kan de bezoeker Afrika ontdekken in Brabant. Men kan 'op safari' met één van de Safaribussen, de Safariboot, te voet over de Wandelsafari of met de eigen auto. Onderweg komt men 'oog in oog' te staan met diverse Afrikaanse dieren zoals leeuwen, zebra's, neushoorns en giraffen. Kinderen van 3 t/m 11 jaar betalen EUR13,25 voor een toegangskaartje en volwassenen EUR14,75. Voor meer actuele informatie kunt u bellen met: 0900-2335732 (0,15 euro p.m.) of kijken op: www.beeksebergen.nl

Noot voor de redactie (