Kenniscentrum voor uiterlijke verzorging (KOC)

EVC-traject voor grimeurs

In Nederland worden steeds meer grimeurs opgeleid. Hiervoor bestaat echter nog geen mbo-opleiding. Voor de Vereniging Grimeurs Nederland (VGN) is dat een doorn in het oog: deze vereniging wil dat de huidige grimeurs via scholing een hoger niveau bereiken om zo erkende diploma's te verkrijgen. De branchevereniging is daarnaast al jaren bezig om een erkende mbo-opleiding van de grond te krijgen. In afwachting van ministeriële toestemming heeft zij onlangs een scholingstraject in deze branche opgezet, gebaseerd op het huidige EVC-project (elders en eerder verworven competenties). Via dit scholingstraject kunnen grimeurs nu het door de VGN erkende diploma 'allround grimeur' behalen.

Doelgroep voor het project zijn grimeurs van minimaal 18 jaar met minstens 50 dagdelen aantoonbare praktijkervaring in tenminste twee van de settings theater, film, televisie, video, fotografie of evenementen. Na een voorlichtingscampagne konden zij zich aanmelden voor het EVC-traject.

De procedure
De kandidaten maakten een uitgebreid portfolio (volgens een vastgesteld format en bestaande uit referenties, foto's en werkervaring) dat is gekoppeld aan het Beroepscompetentieprofiel Allround Grimeur. Dit portfolio werd door drie assessoren bekeken en, indien noodzakelijk, door middel van een criteriumgericht interview met de kandidaat besproken. Op basis van het portfolio-assessment en het interview werd besloten welke kerntaken uit het beroepscompetentieprofiel de kandidaat al geheel of gedeeltelijk beheerste en voor welke hij/zij een bijscholing moest volgen. Deze bijscholing is volledig op maat opgesteld. Een kandidaat hoeft alleen die onderdelen te volgen die hij/zij nog niet beheerst. Daarnaast is de bijscholing competentiegericht vormgegeven.

Het resultaat
Op dit moment hebben reeds 22 kandidaten deelgenomen aan het assessment. Daarvan hebben er acht direct recht op een diploma; vijf behaalden een tijdswinst van 80% door EVC, vijf van de 60%, twee van de 40% en één van de 0%. De nascholing is op dit moment in volle gang. Het project toont aan dat erkenning van het geleerde in de praktijk zeker loont en dat daarmee een grote tijdwinst valt te behalen voor mensen die werkzaam zijn in de praktijk. Ervaringen en kennis uit het scholingstraject worden gebruikt voor de mbo-opleiding in de uiterlijke verzorging. Hierbinnen zal waarschijnlijk een uitstroomdifferentiatie voor grimeurs komen. Ook zijn er plannen om de grimeursopleiding een plek te geven binnen de mbo-kunstopleidingen.