Algemeen Verbond Bouwbedrijf



Deze week in Bouwnieuws

30 augustus 2004 - Na een korte zomerstop verscheen BouwNieuws afgelopen weekend weer. In nummer 14 onder meer:

De komst van buitenlandse arbeidskrachten biedt zowel kansen als bedreigingen. De komst van buitenlandse werknemers en buitenlandse concurrenten is onontkoombaar. De groep buitenlandse arbeidskrachten bestaat uit werknemers die hier in vaste dienst komen werken, gedetacheerden en voor zichzelf werkende werknemers. De bedrijfstak moet goed inspelen op de dreigende concurrentie die volgens het AVBB niet alleen negatief hoeft te zijn: gezonde concurrentie houdt de mensen scherp.

De proef met dijkversterking gaat toch door. Begin september zullen drie consortia hun voorstellen in de praktijk gaan beproeven op een oude dijk van de Nederlek. In 2003 werd het project nog afgeblazen vanwege bezuinigingsmaatregelen. Het programma kan interessant zijn voor het civiele bedrijfsleven.

Het VMBO heeft een slechte reputatie. Toch gaan zes op de tien kinderen na de basisschool naar het VMBO, dé broedplaats voor toekomstige vakmensen in de bouw. Het VMBO levert echter te weinig leerlingen af voor de bouw. Daarom werkt een aantal organisaties en bedrijven samen met docenten om het VMBO-onderwijs aantrekkelijker te maken.

Het slagingspercentage van de KOB is gestegen tot 90%. Dit komt voor een belangrijk deel door de structuurvernieuwing die afgelopen jaar is ingezet. Dit jaar wordt de vernieuwing afgerond.

Meer lezen? Kijk dan bij publicaties>bouwnieuws.

Bron
AVBB