Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Beantwoording vragen leden Smeets en Van Dijken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Datum: 30-08-2004

Beantwoording vragen van de leden Smeets en Van Dijken (beiden PvdA) over het bericht dat er arbeidsplaatsen verloren gaan bij de IBG in Groningen (ingezonden 24 juni 2004)

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Ir. C.E.G. van Gennip, heeft deze vragen mede namens de Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties als volgt beantwoord.


1
Heeft u kennisgenomen van het bericht dat bij de Informatie Beheer Groep (IBG) in Groningen de komende 2,5 jaar 225 arbeidsplaatsen dreigen te verdwijnen?

Ja.
Het betreft een invulling van de bezuiniging die het Kabinet de IBG heeft opgelegd in verband met de budgettaire situatie. De IBG is als Zelfstandig Bestuursorgaan zelf verantwoordelijk voor de wijze waarop zij deze taakstelling intern doorvertaalt. Het Ministerie van OCW is hierover op hoofdlijnen door de hoofddirecteur geïnformeerd.


2
Zo ja, is het verlies van deze arbeidsplaatsen voor u een reden uw eerder ingenomen standpunt betreffende Shared Service Centra te wijzigen en vestiging in Noord-Nederland ook gezien de kosten wél te overwegen?

Bij brief d.d. 30 juni jl. (TK 2002 2003, 28 610, nr. 5) heeft de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties u de voortgangsrapportage over de oprichting van het SSC HRM doen toekomen. In deze brief wordt het voornemen uitgesproken om P-Direkt (de nieuwe naam voor het SSC HRM) te vestigen in de regio Haaglanden en Amersfoort.
Overwegingen vanuit de optiek van efficiëntie en vanuit sociaal beleid hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Efficiëntieoverwegingen pleiten voor concentratie; anderzijds kan, gelet op de spreiding van de Rijksdienst, de realisatie van het streven om de personele bezetting zoveel mogelijk vanuit de bestaande formatie in te vullen, belemmerd worden wanneer voor slechts één vestigingsplaats gekozen wordt. Gekozen is voor een efficiënte structuur, waarbij ook zoveel mogelijk rekening is gehouden met personele gevolgen. De minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties heeft bij dit besluit gezocht naar een evenwichtige benadering en weging van belangen. Een heroverweging is niet aan de orde.


3
Is het uw verwachting dat de arbeidsplaatsen die verloren gaan, kunnen worden opgevangen door de vestiging van (overige) nieuwe Rijksdiensten?

In het Bestuurlijk overleg van het Kabinet met de vertegenwoordigers van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland op 2 oktober 2003 is afgesproken dat het Kabinet een inventarisatie zou maken van nieuwe Rijksdiensten in deze Kabinetsperiode. De inventarisatie is inmiddels afgerond. In deze Kabinetsperiode wordt een aantal bestaande rijksoverheidsorganisaties samengevoegd. Volgens de gedane inventarisatie is er geen sprake van nieuwe Rijksdiensten. Derhalve verwacht ik niet dat in deze Kabinetsperiode de arbeidsplaatsen die verloren gaan bij de IBG zullen worden opgevangen door een nieuw te vestigen Rijksdienst in het Noorden van Nederland.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: Dhr. E.Slinger, persvoorlichter, telefoon (070) 379 72 56, e-mail: E.G.Slinger@minez.nl

30 aug 04 12:46