Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 30 augustus 2004


Vragen van het lid Depla (PvdA) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


over de hoge huurprijzen bij particuliere verhuurders en de mogelijkheden om hier iets aan te doen


* Bent u bekend met de op grote schaal voorkomende overschrijdingen van de maximaal redelijke huurprijs door particuliere verhuurders in Rotterdam ? Wat vindt u van de omvang van deze overschrijding? Welke bestaande mogelijkheden zijn er om hier iets aan te doen? Waarom werken deze instrumenten onvoldoende? Bent u bereid om hier iets aan te doen?


* Beschikt u over het aantal intimidatiemeldingen door verhuurders in de afgelopen jaren, waarvan de Huurteams in Rotterdam signaleren dat het aantal intimidatiemeldingen ieder jaar stijgt? Zo ja, is er inderdaad sprake van een toename?


* Bent u het eens met de aanbeveling van de Huurteams Rotterdam dat er een Meldpunt Ongewenst Verhuurdersgedrag opgericht zou moeten worden, zodat inzicht ontstaat in de problematiek en deze gezamenlijk kan worden aangepakt?


* Bent u het eens met de aanbeveling van de Huurteams Rotterdam dat een Proceskostenfonds opgericht zou moeten worden om de gang naar de rechter, in kwesties waar geen beroep gedaan kan worden op de huurcommissie, voor de huurder te vergemakkelijken? In welke gevallen kan geen beroep gedaan worden op de huurcommissie? Wat is het belang van huurteams bij het aanpakken en voorkomen van dergelijke gevallen? Bent u bereid om het bestaan van huurteams in grote steden te stimuleren? Zo ja, hoe gaat u dat doen?


Groeiend verzet tegen hoge huur, Algemeen Dagblad, 6 augustus 2004;
Particuliere huurders vragen te veel, Rotterdams Dagblad, 5 augustus 2004;
Jaarverslag 2003, Huurteams Rotterdam (onderdeel van Steunpunt Wonen)