Dienstenbond CNV

Overleg CAO Albert Heijn DC afgezegd
30-08-2004

De afgelopen weken is Albert Heijn Distributie met de regelmaat van de klok in het nieuws geweest, met name rond de beloning van, met name Poolse uitzendkrachten.

In de voorstellenbrief van CNV Dienstenbond was dit onderwerp ook opgenomen. Niet alleen de beloning, maar ook de vele uren die deze uitzendkrachten maken, alsmede de onveilige werksituaties die ontstaan omdat de onderlinge communicatie bijna onmogelijk is door een taalbarrière

Op maandag 23 augustus jongstleden heeft er een extra overleg plaatsgevonden tussen directie en vakorganisaties, waaronder ook CNV Dienstenbond. De betaling van uitzendkrachten blijkt een zeer complexe, in verband met uitvoeringsregels van de CAO Uitzendbranche

Niettemin zijn er van vakbondszijde voorstellen gedaan om het probleem op te lossen, door toepassing van de inleenschaal in plaats van de U-schaal. Albert Heijn is thans aan het rekenen geslagen en zal reageren bij het eerstvolgende overleg.

Op 27 augustus zou het CAO-overleg vervolgd worden. Dit is door Albert Heijn afgezegd, om reden dat Albert Heijn nog niet klaar was met de eigen CAO-voorstellen. De CAO liep eind maart al af, CNV was weliswaar ook later met het indienen van haar voorstellen, maar het geeft geen pas dat de Albert Heijn-organisatie nu nog steeds haar voorstellen niet op papier heeft. In de vorige info heeft u kunnen lezen dat de directie vindt dat de kosten naar beneden moeten, dus de voorstellen van de werkgever zullen naar verwachting alleen maar verslechteringen zijn.

Op 10 september aanstaande staat een volgende CAO-afspraak gepland. Het belooft een zeer lastige periode te gaan worden, zeker ook in combinatie met de landelijke acties tegen het kabinetsbeleid.

CNV Dienstenbond stelt zich op het standpunt dat een belangrijke en prominente werkgever als Albert Heijn een veel te passieve houding aanneemt binnen hun werkgeversorganisaties. Albert Heijn hecht bijvoorbeeld zeer aan het eigen Ahold-pensioenstelsel en de VUT-overgangsregeling. Het kabinetsbeleid gaat dat binnenkort onmogelijk maken. Waar blijft de reactie van Albert Heijn???? Wij horen die nergens terug. Kortom, Albert Heijn speelt het spel "horen, zien en zwijgen", en neemt niet haar verantwoordelijkheid op landelijk niveau. Ook de landelijke acties zullen dus niet aan de Albert Heijn-poorten voorbij gaan. Wij rekenen op uw actieve medewerking!!!

U hoort op korte termijn meer van uw vakbond, CNV Dienstenbond.

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze info, neem dan contact op met het districtskantoor bij u in de buurt (z.o.z.) of met bestuurder Richard Leloux. Telefoon (023)5670615 of e-mail r.leloux@cnvdibo.nl