Dienstenbond CNV

Overleg directie Aldi en CNV Dienstenbond
30-08-2004

Op 18 augustus jongstleden is overleg gevoerd met de directie van Aldi en CNV Dienstenbond.

Dit overleg was gepland na het eerdere afzeggen door de directie van Aldi van een eerder overlegmoment.

Filiaalleiderscontracten
Dit onderwerp vereist op korte termijn een definitief resultaat. Niettemin is dat resultaat er nu nog niet. Er zijn nog een aantal zaken die breder in de organisatie besproken worden. Aldi wil een heel helder en eenduidig contract dat geheel conform regelgeving is. Toegezegd is dat de contracten eind september klaar zullen zijn.

Wat wel en opnieuw duidelijk gemaakt is, is dat er op geen enkele manier sprake kan zijn van een verplichte structurele werkweek van 42 of 45 uur.

De planning gaat uit van 37 uur. De directies van de diverse bedrijven hebben daartoe strikte instructies gekregen en gegeven. Dat houdt dus in dat geen enkele districtsleider kan eisen dat er structureel meer dan 37 uur gewerkt moet worden.

De districtsleider die dat wel doet, kan aan ons gerapporteerd worden. De gevolgen zijn dan voor hem.

OR-bijeenkomsten
CNV heeft de directie geïnformeerd over de gehouden gezamenlijke OR-bijeenkomst op 25 mei jongstleden. De opkomst was groot. Ook is aangegeven dat de ondernemingsraden een duidelijke behoefte hebben aan een regelmatige herhaling van dit soort bijeenkomsten.

Omzet in relatie tot min/meeruren
Bij het laatste overleg heeft CNV melding gemaakt bij de directie over de grote hoeveelheden minuren die opgebouwd zijn. CNV heeft de stelling ingenomen dat dit niet mocht. De directie erkende het probleem en heeft toegezegd de zaak te bekijken. Dat is inmiddels gebeurd en deels opgelost. Door tegenvallende omzetten is het probleem echter nog niet geheel opgelost. Ons advies aan werknemers; ga niet akkoord met grote saldi minuren. De werkgever is verantwoordelijk voor een inroostering van het aantal uren dat overeenkomt met het contract.

Wat te doen bij klachten
De directie geeft aan dat de interne procedures fors zijn verbeterd en spreekt de hoop en verwachting uit dat voorkomende klachten in eerste instantie via de interne lijn zullen lopen, ofwel via de filiaalleiders, districtsleiders, enz. In de regel is CNV daar voorstander van, maar het klimaat in de onderneming moet er wel klaar voor zijn.

Bedrijfsledengroep Aldi
De leden die zich hebben opgegeven om namens CNV Dienstenbond actief mee te gaan praten met ons zullen zeer binnenkort worden uitgenodigd. Actieve leden zijn onze belangrijkste adviseurs.

Meer info
Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsflits, neem dan contact op met het districtskantoor bij u in de buurt (z.o.z.) of met bestuurder Richard Leloux. Telefoon (023)5670615 of e-mail r.leloux@cnvdibo.nl