Dienstenbond CNV

Koersverandering directie Commit
30-08-2004

De afgelopen maanden hebben wij meerdere gesprekken gevoerd met uw werkgever over de financiële situatie binnen Commit. De ernst van de situatie is iedereen duidelijk, de manier om uit deze situatie te geraken echter niet. Wij hebben meerdere keren aangegeven dat de voorstellen van de directie ter versobering van de arbeidsvoorwaarden niet de oplossing kunnen zijn voor de ontstane problemen. Er zijn andere oplossingen die meer bijdragen, zoals bijvoorbeeld verbetering van primaire processen, heldere communicatie en concrete sturing van het management. Na gesprekken waarin wij uw reacties, kritiek en soms ook hartenkreten hebben overgebracht aan de directie, is uw werkgever eindelijk van koers veranderd met betrekking tot de arbeidsvoorwaardelijke versoberingen.

Uw directie heeft de afgelopen maand de tijd genomen om met u te communiceren over de context waarbinnen deze veranderingen zich afspelen. Uit uw reacties is ons gebleken dat dit niet altijd in goede aarde is gevallen en het beoogde resultaat heeft opgeleverd. Bij sommige medewerkers is, jammer genoeg, onrust ontstaan. Daarnaast hebben we signalen ontvangen dat sommige medewerkers in de wilde weg zijn aangesproken op het functioneren en dat targets zijn verhoogd. Bovendien kreeg een aantal van u de indruk dat uw werkgever hiermee dacht dat de klus was geklaard.

Hierover hebben wij maandag met uw werkgever gesproken. Naar onze mening kan dit niet de bedoeling zijn geweest van de open en heldere communicatie en het plaatsen van de reorganisatie in zijn context. Daarnaast hebben wij gewezen op de financiële cijfers van juli 2004 en het feit dat een juiste sturing op de factureringsproblematiek veel (financieel) kan uitmaken. Bovendien hebben wij de wens uitgesproken om de bevindingen van de heer Wensveen, die de afgelopen maanden veel mensen heeft gesproken over mogelijke verbeteringen binnen Commit, ook aan alle medewerkers te communiceren.

Uw werkgever gaf aan dat hij goed naar onze argumenten, kritiek en reacties heeft geluisterd. Uw directie heeft zich nogmaals gebogen over de versoberingsvoorstellen en is tot de conclusie gekomen dat gemotiveerde medewerkers essentieel zijn voor het succesvol zijn van het bedrijf. Bij het efficiënt sturen op de kosten mag de motivatie van de medewerker niet uit het oog worden verloren. Uw werkgever zal op korte termijn komen met een nieuwe brief met voorstellen. Uw werkgever heeft hierbij drie themas voor ogen waarover wij de komende maanden zullen spreken.

* Uw werkgever wil als referentiekader voor het vaststellen van arbeidsvoorwaarden de zakelijke dienstverlening gebruiken. Hiermee beoogt uw werkgever de band met de verzekeringsarbeidsvoorwaarden (o.a. Interpolis) los te laten.

* De IBP blijft dit jaar (2004) ongewijzigd. De beoordelingsgesprekken vinden aan het eind van het jaar plaats op basis van de afspraken aan het begin van het ja ar.Uwwerkgever heeft toegezegd dat targets, die halverwege 2004 zijn gesteld, niet gelden voor deze beoordeling. Alleen afspraken van begin 2004 zijn van toepassing. In 2005 zullen de leidinggevende en de medewerkers de targets duidelijker gaan stellen. Hiermee wordt beoogd om waardering te kunnen uiten voor extra inzet en prestaties, maar ook als instrument om medewerkers aan te spreken op minder functioneren. In 2006 is uw werkgever voornemens om het nieuwe beloningssysteem voor het eerst toe te passen. Maar zover is het nog niet, hierover zal eerst worden overlegd met de OR en vakbonden.

* De directie is tot inzicht gekomen dat de wijzigingen van de arbeidsvoorwaarden niet mogen leiden tot demotivatie van medewerkers. Dit is de reden voor uw werkgever om de eerder overwogen versobering van de arbeidsvoorwaarden in de IPB, in de leaseregeling en een aanpassing van de regeling rondom pensioenpremies los te laten.

Dit alles staat de komende maanden op de agenda in de overleggen met uw werkgever. Voorlopig is de kou even uit de lucht. Op 27 september a.s. hebben wij weer een afspraak!

Blijf ons vooral mailen met uw reacties. Uw input is noodzakelijk voor de besprekingen.

Indien u nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u deze mailen via c.scheuneman@cnvdibo.nl

Nog even dit. U bent al lid van een vakbond. Mogelijk kunt u uw collegas overtuigen van het nut van het lidmaatschap. Wij rekenen op u!