Provincie Overijssel

Provinciaal bestuur stimuleert projecten palliatieve zorg in Overijssel

De provincie Overijssel kent twee subsidies van in totaal EUR 45.000,- toe aan projecten op het gebied van palliatieve zorg. Het betreft de realisatie van een hospice in Enschede en het opstarten van een samenwerkingsverband tussen alle betrokken instellingen in Enschede, Haaksbergen en Noordoost Twente om de keten van de palliatieve zorg te verbeteren.

De provincie zet zich in voor een goede, toegankelijke en vraaggerichte zorg, dicht bij de mensen. Zo ook op het gebied van de zorg die geleverd wordt aan mensen waar het ziektebeeld niet meer reageert op een behandeling. Deze vorm van zorg wordt aangeduid als palliatieve zorg. Het gaat om de totale zorg (verpleging, verzorging, pijnbestrijding, emotionele en praktische ondersteuning) voor patiënten in de laatste levensfase. "Vanuit het provinciaal bestuur hechten wij groot belang aan deze vorm van zorg, die nog niet altijd de aandacht krijgt die ze verdient. De praktijk heeft bewezen dat palliatieve zorg aan een behoefte voldoet van mensen in hun laatste levensfase. Een kwalitatief goede zorg voor mensen aan het eind van hun leven is van grote betekenis, " aldus zorggedeputeerde Gert Ranter.

Ranter is blij met de aandacht die ook Provinciale Staten hebben voor de palliatieve zorg. Eind juni hebben PS aan het college van GS gevraagd een debatnotitie op te stellen over de palliatieve zorg in Overijssel en de rol die de provincie daarin kan spelen. De gedeputeerde verwacht dat in het najaar nog met Provinciale Staten gesproken zal worden over de rol van de provincie in de palliatieve zorg.

Vooruitlopend op deze notitie heeft het college het onderwerp alvast opgepakt. De provincie heeft twee subsidies verstrekt voor projecten op het gebied van de palliatieve zorg, in overeenstemming met het Jaarprogramma Zorg 2004. Beide projecten bevinden zich in Twente.

· Het 1e project betreft een hospice in Enschede, waar stervenden in een huiselijke omgeving high-care palliatieve zorg kunnen krijgen. Er wordt samengewerkt met diverse zorgorganisaties en het hospice is aanvullend op de bestaande voorzieningen.

· Het 2e project is een samenwerking tussen diverse instellingen in Enschede, Haaksbergen en NO Twente, aangevraagd door de thuiszorg. Door middel van betere samenwerking en afstemming tussen de verschillende zorgaanbieders wil het project betere vraaggerichte zorg realiseren. Verder ontstaat er een netwerk van en een consultatiefunctie tussen de aanbieders, vindt er deskundigheidsbevordering op het gebied van de palliatieve zorg plaats en worden er concrete aanbevelingen gedaan voor het (toekomstige) zorgaanbod.'

In totaal is er een bedrag van EUR 45.000,- gemoeid met de subsidieverstrekking aan deze twee projecten.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel