Socialistische Partij

`Rutte kweekt minimalisten'

30-08-2004 * Staatssecretaris Rutte wil de kwaliteit van het hoger onderwijs verhogen door studenten sneller te laten studeren. Volgens Kamerlid Fenna Vergeer, de onderwijsspecialiste van de SP, zal de kwaliteit door zijn maatregelen juist dalen. "De forse verhoging van het collegegeld voor studenten die langer dan 5 jaar studeren, maakt van studenten minimalisten. De gemiddelde studieduur ligt nu al hoger en voor bovengemiddelde studenten die in de breedte of de diepte willen, dreigt een financiële straf."

Het peil en het inkomensniveau van de afgestudeerden is sinds de invoering van de tweefasen-structuur al aanzienlijk gedaald, zoals een recente studie van het CPB laat zien. De studieduur is in jaren '90 aanmerkelijk bekort. De meeste universitaire studies werden teruggebracht van 6 naar 4 jaar en bij nader inzien voor exacte studies weer verhoogd naar 5.

Tegelijk is de beurs enorm gedaald, waardoor steeds meer studenten bijbanen moeten nemen. Dat zijn foute beslissingen geweest, stelt Vergeer. "De gevolgen zijn steeds beter zichtbaar. Het gangbare curriculum is ingekrompen en kan nauwelijks binnen de vastgestelde tijd gehaald worden. Gemiddeld doet een student er 5,6 jaar over. De brede bachelor is tegelijk te smal en te oppervlakkig. De master-fase laat weinig ruimte voor het ontwikkelen van een kritisch en zelfstandig denkniveau. Tijd voor extra vakken of verdieping is er nauwelijks meer."

Nu al heeft de prestatiebeurs tot effect dat `moeilijke' en `zware' studies onaantrekkelijker zijn. De maatregel van de staatssecretaris om te straffen met een collegegeld van EUR 6.500 zal er nog verder toe leiden, dat studenten afzien van het nemen van risico's. "Daarmee wordt de toegankelijkheid van het Hoger Onderwijs aangetast en dreigt er niveaudaling."

De mogelijkheid van een ruimere lening, die de staatssecretaris in het vooruitzicht stelt, is een dode mus. De huiver van studenten om zich in de schulden te steken is gezien de tegenvallende financiële positie van `starters' op de arbeids- en woningmarkt serieus te nemen. "Rutte doet daar veel te luchtig over. Van het aangekondigde sociaal leenstelsel heb ik geen hoge verwachtingen. Het lijkt me sterk, dat dit rechtse kabinet plotseling aan sociale inkomenspolitiek gaat doen."

Eerder al kondigde Rutte aan studenten boven de 30 het volle pond te laten betalen. Het motto van het kabinet "Een leven lang leren" wordt zo "Een leven lang lenen".