Provincie Overijssel

Provincie haalt knelpunten eerstelijnszorg uit de knoop

Met de toekenning van een projectsubsidie van EUR 40.000,- zet de provincie zich in voor de eerstelijns gezondheidszorg in Twente. Het project omvat een inventarisatie van knelpunten en kansen in de eerstelijnszorg in de regio. De door de provincie toegekende middelen maken onderdeel uit van de in het provinciale Onderhandelingsakkoord 'Ruimte voor Actie' beschikbaar gestelde EUR 500.000,- voor de verbetering van de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de eerstelijnszorg.

De eerstelijnszorg kent een breed werkveld: zo vallen de huisarts, de verloskundige, de fysiotherapeut, de apotheker, de wijkverpleegkundige en de maatschappelijk werker binnen deze vorm van directe zorg. Door de vergrijzing, complexere zorgvragen, schaarste aan hulpverleners en de organisatie van de eerste lijnszorg, is deze zorg onder druk komen te staan. De subsidie is verleend aan de stichting gezondheidscentra Enschede en het project wordt uitgevoerd door Roset, de ondersteuningsstructuur voor de georganiseerde eerstelijnszorg in Twente die per 1 januari 2005 officieel van start gaat.

Roset gaat met behulp van de provinciale subsidie de knelpunten, problemen en diverse initiatieven in de regio inventariseren en op basis daarvan een Plan van Aanpak te maken. In het Plan van Aanpak staan de prioriteiten en de activiteiten om de knelpunten in de regio op te lossen. De inventarisatie vindt plaats aan de hand van gespreken met diverse partijen in de regio, zoals de eerstelijns instellingen, hulpverleners, lokale samenwerkingsinitiatieven, gemeenten en het patiënten consumenten platform.

Het resultaat is een Plan van Aanpak voor de ondersteuning en ontwikkeling van een goede samenhang en organisatie in de eerstelijnszorg in Twente. Het plan verschijnt in maart 2005.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel