* Kabinet wil overgangsregeling voor Vut versoepelen (augustus 2004)
Kabinet wil overgangsregeling voor Vut versoepelen Het kabinet heeft in een persbericht van 27 augustus 2004 aangegeven de overgangsregeling voor de afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid van de Vut te willen versoepelen. Verder komt men met voorstellen voor introductie van een levensloopregeling met ingang van 2006. U leest daar meer over op de website van het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid.

Kern van het voorstel voor Vut-regelingen, waar ook de grafische regeling voor vervroegde uittreding toe wordt gerekend, is:
* tot 1 januari 2006 blijven de huidige fiscale regels van toepassing;

* daarna geldt, in vergelijking met eerdere plannen, een versoepelde overgangsregeling voor Vut-regelingen die op basis van omslag worden gefinancierd. Dat zijn regelingen waarbij de Vut-uitkeringen in een jaar worden betaald uit de opgebrachte premie in een jaar. De overgangsregeling houdt concreet in dat de premies, bestemd voor de Vut-uitkeringen van werknemers die op 1 januari 2005 57 jaar of ouder zijn, niet belast zullen worden. Vanaf 1 januari 2006 tot 2013 kunnen werkgevers en werknemers de betaalde Vut-premie voor de uitkering voor de genoemde groep dus aftrekken van de belasting.

Cao-partijen zijn echter verantwoordelijk voor de inhoud van de Vut-regeling. Het is uiteindelijk dus aan cao-partijen om te bepalen of de gewijzigde fiscale voorwaarden aanleiding vormen tot bijstelling van het beleid in de grafimedia branche. De door het bestuur genomen maatregelen blijven daarom vooralsnog van kracht.