Gemeente Den Haag

augustus 2004
Rechter handhaaft schorsing bouwvergunning studententoren Rijswijkseplein (4 augustus)

De Voorzieningenrechter heeft gisteren uitspraak gedaan in de zaak woontoren Rijswijkseplein, die vorige week dinsdag diende. De rechter handhaaft de eerder opgelegde schorsing van de bouwvergunning. Hij was er niet van overtuigd dat de voorgestelde laad- en loszone als een voldoende adequate voorziening kon worden beschouwd. Daarnaast gaf hij aan dat 'De heroverweging in bezwaar een goede gelegenheid is om de vraag onder ogen te zien of toch niet een betere laad- en losvoorziening op of buiten het bouwperceel gerealiseerd kan worden'. De rechter doelt hiermee op de behandeling van bezwaren door de gemeentelijke Adviescommissie bezwaarschriften. De commissie buigt zich naar verwachting in september over bezwaren van omwonenden tegen de verleende ontheffingen. De gemeente en Vestia zullen de gelegenheid gebruiken om de komende weken te bezien of er een betere oplossing voor de laad- en loszone mogelijk is.

De gemeente had samen met de Vestia groep - de ontwikkelaar - aan de rechter verzocht de schorsing van de bouwvergunning op te heffen. De bouwvergunning was geschorst omdat een tweetal ontheffingen ontbrak; een ontheffing op de leefmilieuverordening en een voor een laad- en loszone. Deze ontheffingen zijn inmiddels door het college van Burgemeester en Wethouders verleend. Hiermee is het bouwplan compleet en was er volgens de gemeente geen reden meer tot schorsing.

Als het college van B&W op advies van de Adviescommissie bezwaarschriften de bezwaren ongegrond verklaart, kunnen de gemeente en Vestia de rechter opnieuw verzoeken de schorsing op te heffen. Zodra de rechter de schorsing opheft kan Vestia starten met de bouw.