Gemeente Den Haag

augustus 2004
Poolse Ecokids ervaren Den Haag (17 augustus)

25 augustus Poolse Spelmiddag

Hoe voelt water? Wat ervaar je als je in de zee loopt? Is de zee groen of blauw? Dit zijn vragen waar kinderen uit Warschau zich in de week van 23 - 27 augustus over buigen. De Poolse kinderen zijn uitgenodigd om naar Den Haag te komen door de Stichting Stedenband Den Haag-Warschau en de gemeente Den Haag. Er komen 12 kinderen die in Warschau actief waren bij het samenwerkingsproject met de Haagse Ecokids.

Stadsboerderij Molenweide en de Jan van Nassauschool organiseren een aantal activiteiten waaraan de kinderen kunnen deelnemen. Een bezoek aan Madurodam, verschillende Haagse stadsboerderijen en de Jan van Nassauschool leert de Poolse kinderen Den Haag en hun Haagse leeftijdsgenootjes kennen. Hoogtepunt van de week is de Poolse Spelmiddag op 25 augustus van 13.30 -15.30 uur. Op stadsboerderij Molenweide (Stuwstraat 31) kunnen bezoekers Poolse hapjes proeven die door de kinderen zelf zijn klaargemaakt, leren de kinderen de bezoekers Pools dansen en zijn er verschillende Poolse spelletjes te doen. Wethouder Smits zal om 13.15 uur de officiële aftrap van deze middag verrichten en een cheque overhandigen aan de Poolse Ecokids. Dit bedrag is bijeengebracht via de 'ecokidsklompjes-actie' die gedurende de zomervakantie op alle Haagse Stadsboerderijen heeft plaatsgevonden.

Dit jaar staat het thema 'water' centraal. De hele week zijn de kinderen bezig met het maken van kunstwerken over dit thema. Hierbij mogen ze alleen natuurlijke producten gebruiken zoals zand, schelpen en steentjes. De kunstwerken worden van 27 augustus tot en met 16 september in de openbare bibliotheek (Spui) tentoongesteld.

De Ecokids uit Warschau en Den Haag werken sinds maart 2003 samen. De kinderen nemen deel aan bijeenkomsten die parallel in beide steden plaatsvinden. Tijdens de bijeenkomsten verkennen de kinderen hun eigen leefomgeving en leren al doende over milieu en natuur. Daarnaast wisselen ze tekeningen, foto's en brieven uit. In Den Haag worden bijeenkomsten georganiseerd over Warschau en Polen in het algemeen terwijl de kinderen in Warschau hetzelfde doen over Den Haag en Nederland. Het hoofdthema van het Ecokidsprogramma 2004 is 'water'. Beide groepen hebben tot nu toe water in hun omgeving 'ontdekt' en geleerd over zuinig watergebruik. Ze hebben allerlei waterproefjes gedaan en de kwaliteit van elkaars water beoordeeld. In augustus krijgen ze eindelijk de kans om samen te spelen en te werken. De ecokidsactiviteiten en uitwisseling worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Fonds 1818.

Voor meer informatie over de Ecokids zie www.denhaag.nl/ecokids