VNG



Persbericht

Onderzoek goede basis voor ouderenbeleid in ambulancesector

Werkgevers in de ambulancesector willen snel met de bonden aan de slag om nieuw ouderenbeleid vorm te geven. Het bestaande beleid is gericht op collectief vervroegd uittreden. Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat er geen collectieve leeftijd is waarop het werk op ambulances fysiek of psychisch te zwaar wordt. Wel is duidelijk dat voor veel medewerkers dit werk al ruim voor de huidige uittreedleeftijd van 55 jaar ongezond kan zijn. Om iedereen gezond te laten werken is daarom een individuele aanpak nodig. De werkgevers stellen aan de bonden voor om medewerkers periodiek te laten keuren en tijdig te herplaatsen naar minder belastend werk.

Het onderzoek werd verricht door het Coronel Instituut, in opdracht van SOVAM, het sectorfonds voor de ambulancezorg. SOVAM bestaat uit vertegenwoordigers van de sociale partners: het College voor Arbeidszaken (CvA) van de VNG, AmbulanceZorg Nederland (AZN), AbvaKabo FNV, CNV Publieke Zaak, FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond. Zij hebben het onderzoek vandaag in ontvangst genomen. De werkgevers in de ambulancesector zijn van mening dat het rapport een goede basis biedt voor het toekomstig ouderenbeleid in de sector.

Aanleiding voor het onderzoek was een afspraak tussen de sociale partners. Zij spraken vorig jaar af dat er een gezamenlijk ouderenbeleid voor de publieke en private diensten komt. Bij publieke diensten geldt nu een functioneel leeftijdsontslag (FLO) op 55-jarige leeftijd. Medewerkers bij particuliere diensten kennen zo'n regeling niet. Het FLO stamt uit 1968, toen werd vastgesteld dat het beroep van ambulanceverpleegkundige dermate zwaar was, dat het niet meer op latere leeftijd kon worden uitgeoefend. Het Coronel Instituut onderzocht of het beroep in de tussenliggende 35 jaar zwaarder of lichter is geworden. De fysieke belasting is door verbeterde arbeidsomstandigheden afgenomen, terwijl de psychische belasting door veranderingen in het werk en de omgeving is toegenomen.

Het onderzoek bevestigt verder dat de gezondheidsrisico's toenemen met de leeftijd. Het blijkt echter dat medewerkers sterk verschillen in de mate waarin die gezondheidsrisico's met de leeftijd toenemen. Er kan daarom geen algemene leeftijd worden vastgesteld, waarop ambulancemedewerkers hun beroep niet meer zouden mogen uitoefenen. De onderzoekers bevelen daarom aan om individuele medewerkers periodiek te laten keuren.

Volgens het CvA bieden de onderzoeksresultaten voldoende aanknopingspunten voor een nieuw ouderenbeleid in de sector. De werkgevers zullen voorstellen voor een nieuw ouderenbeleid aan de bonden doen. Dit nieuwe ouderenbeleid zal zijn gebaseerd op periodieke individuele keuringen en trajecten voor herplaatsing.

Het onderzoek kunt u downloaden van www.vng.nl.

Den Haag, 30 augustus 2004