De Unie


Unilever - Reorganisatie van werkmaatschappijen

30 augustus 2004 - Het kan u nauwelijks zijn ontgaan: de vakbonden hebben grote bezwaren tegen diverse voornemens van het kabinet. Unilever heeft de maatschappelijke onrust als een van de eerste grote bedrijven aan den lijve ondervonden.

Op 18 augustus is er met de vakbonden overleg gevoerd over de reorganisatie van de werkmaatschappijen. Op termijn worden de kantoren van Lever Faberge en IgloMora gesloten, en worden de activiteiten samengevoegd met het kantoor van Unilever Bestfoods in Rotterdam. De Unie heeft om twee redenen geweigerd in dit stadium van de reorganisatie akkoord te gaan met gedwongen ontslagen.

Standpunt van De Unie

* Te snelle implementatie van de voorgenomen wijzigingen Ten eerste vinden wij dat Unilever veel te snel de voorgenomen wijzigingen wil implementeren. Zorgvuldigheid is op zijn plaats; voor onze visie verwijs ik u naar de publicatie in het Financieele Dagblad. In de tweede plaats is de huidige onzekerheid rondom WW-regelgeving een goede aanleiding om een adempauze in te lassen. Samen met deze brief ontvangt u een persbericht, waarin een en ander nader wordt toegelicht.

* Vrijwillge vertrekregeling voor een bepaalde groep werknemers Het gevolg van dit alles is dat wij hebben aangedrongen op een vrijwillige vertrekregeling voor een bepaalde groep werknemers, voor bepaalde tijd. Unilever is hiermee akkoord gegaan. De Unie zal, zodra de definitieve teksten beschikbaar zijn, het onderhandelingsresultaat voorleggen aan de leden van de betreffende werkmaatschappijen.

* Sociale Begeleidingsregeling (SBR)
Unilever kent de Sociale Begeleidingsregeling (SBR), een soort overkoepelend sociaal plan. Deze SBR expireert op 1 oktober. Unilever heeft de vakbonden verzocht de SBR ongewijzigd te verlangen met een jaar. Een belangrijk onderdeel van de SBR is een zogenaamde WW-plusregeling. Deze afspraak komt door de plannen van het kabinet in ernstig gevaar. Om deze reden zal De Unie afwachten hoe het kabinetsbeleid er daadwerkelijk uitziet, en vervolgens samen met de collega-bonden in gesprek treden met Unilever.

Meer informatie?
Indien u over deze of andere zaken nadere informatie wenst, of uw mening wilt geven over andere onderwerpen, dan kunt u contact met mij opnemen via kng-o@unie.nl.

Landelijke manifestatie
Op 2 oktober heeft in Amsterdam een massale manifestatie plaats, waarover u door De Unie binnenkort nader wordt geïnformeerd.

O. King
Bestuurder

maandag, 30 augustus 2004