Koninklijke Nederlandse Schaakbond

verzending van Schaakmagazine nr. 4 een week uitgesteld De verzending van Schaakmagazine nr. 4 is één week uitgesteld. U kunt Schaakmagazine nu dus rond 2 september in uw brievenbus verwachten.
---
Twan Burg sluipt naar de top in 6e ronde EU Jeugdkampioenschap
De zesde dag van het EU Jeugdkampioenschappen in Mureck begon met felicitaties en cadeautjes voor Lisa. Ze werd deze dag 13 jaar. Zelfs onze pensionhouder Gunther kwam met een groot rood pakket binnen. Dat bleek echter het vlees voor de lunch te zijn, dat hij zijn kritische Nederlandse gasten wilde laten keuren. Na het ontbijt gingen we weer over tot de orde van de dag: voorbereiden voor de volgende ronde.

De jarige pakt haar cadeautjes uit

Mehran was als eerste klaar. Hij had best kunnen gaan zwemmen want zijn voorbereiding kreeg hij niet op het bord. Hij wist in de niet verwachte Franse opening zijn tegenstander echter te betrappen op een tactisch foutje. Door een dubbel torenoffer aan te bieden kon hij een matnet knopen. Zijn tegenstander ging er niet op in maar moest wel een stuk inleveren.

Tony speelde met zwart,een partij waarin beide spelers aanvielen met hun ongelijke lopers. De tegenstandster die haar marathonpartij van gisteren tegen Melissa nog in de stukken had, bood na bijna 3 uur remise aan. tony accepteerde. Hij zag geen winstkansen meer.

Dat schaken met lenigheid te maken heeft, en niet alleen van de hersens, liet Melissas tegenstandster van vandaag zien. Met armen en benen tegengesteld kruislings gevouwen zat ze als een wokkel achter het bord. Advies van onze medische staf: Dont try this at home. Melissa werd door dit standje niet afgeleid. Door de gedegen voorbereiding kwam ze prettig te staan. Er werd afgewikkeld naar een eindspel. Ook daarin stond Melissa iets beter, maar net niet genoeg voor winst.

Eva had al haar zitvlees nodig, maar na eerst één pion achter te hebben gestaan en daarna zelfs twee, wist ze in het eindspel het enige paard van haar tegenstandster te winnen. Teleurgesteld gaf die op toen haar notatieformuliertje vol was. Ze zal er vast spijt van hebben gehad dat eerst haar vader en vervolgens zijzelf een remiseaanbod van Eva had geweigerd.

Lisa had haar verjaardagspartijtje anders voorgesteld. Tegen de Belgische Evelien Moernout mixte ze twee varianten door elkaar. Dit pakte erg ongelukkig uit, ze verloor een pion. Heel de partij probeerde Lisa terug te vechten, maar het mocht niet baten. Evelien wordt volgend jaar zeker niet op Lisas partijtje uitgenodigd.

Twan speelde weer op zn vertrouwde bord 3. In een tactisch scherp partijtje offerde zijn tegenstander Marco Baldauf (een oude bekende van Twan) een stuk. Hij kreeg compensatie en kwam zelfs iets beter te staan, maar Twan behield zijn ongeslagen status door fenomenaal uit de underdogpositie terug te komen. Binnen vijfendertig zetten was het gedaan met de geduchte Duitster. Morgen mag Twan het op het eerste bord tegen de ongeslagen nummer 1, Vitalijs Samolins, opnemen. De ijsjesscore is gehaald, maar de salon had geen rekening gehouden met de lange Nederlandse partijen: zowel Lisa als Eva waren als laatste van hun groep, om 18.45 uur klaar.

De scores:
Eva Gorter (t/m 12 jaar): 0 1 0 0 ½ 1
Mehran Kamali (t/m 12 jaar): 1 1 0 0 1 1
Lisa Hortensius (t/m 14 jaar):0 0 1 0 ½ 0
Twan Burg (t/m 14 jaar): 1 1 ½ ½ ½ 1
Melissa Muhren (t/m 16 jaar): 0 0 1 1 1 ½
Tony Zhang (t/m 16 jaar): 1 1 0 0 0 ½

3,5 uit 6 voor Nederlanders in 5e ronde EU Jeugdkampioenschap
---

Meesterresultaat voor Petra Schuurman bij Schwarzacher Open

Door in de negende ronde van het 19e Schwarzacher Open remise te spelen tegen Karel van der Weide, heeft Petra Schuurman haar eerste IM-norm gescoord. Schuurman scoorde 6 uit 9. Haar TPR van 2458 en gemiddelde tegenstand van 2333 zijn voldoende voor de norm.

De eindscores van de overige Nederlanders:
Willy Hendriks: 6 uit 9
Karel van der Weide en Herman Grooten: 5½ uit 9 Wietse Jongsma: 4 uit 9
Rieke Poffers: 3 uit 9
Mark van Essen: 2 uit 9

Het toernooi werd gewonnen door Shchekachev en Williams, beiden scoorden 7 punten.

De volledige eindstand vindt u hier.