Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 30 augustus 2004

Gezamenlijk persbericht van Vereniging van Nederlandse Gemeenten, NVRD, Roteb en Stichting Natuur en Milieu
Organisaties pleiten voor brede aanpak drankverpakkingen Statiegeld voorkomt zwerfafval

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de NVRD, Roteb en Stichting Natuur en Milieu vragen de Tweede Kamer aan te dringen op een nieuw integraal verpakkingenbeleid. Cruciaal element is een retourpremie van twintig cent op alle kleine flesjes en drankblikjes. Een dergelijk systeem voorkomt dat gemeenten kosten moeten maken voor het opruimen van de vele drankverpakkingen in zwerfafval en voor de verwerking van het extra huisvuil. Bovendien kunnen de gescheiden ingezamelde verpakkingen direct als materiaal worden hergebruikt en dat is goed voor het milieu. Om verschuiving tussen verpakkingen te voorkomen en ter wille van de financiering van de gescheiden inzameling gaan andere verpakkingen hieraan meebetalen.

Staatssecretaris Van Geel liet de Kamer onlangs weten dat wat hem betreft het verplicht hervullen van grote flessen niet meer hoeft. Deze flessen zouden direct kunnen worden geplet en gerecycled. Om de daardoor ontstane milieuschade (extra energiegebruik) te compenseren, zouden de fabrikanten moeten zorgen voor gescheiden inzameling plus recycling van de helft van de statiegeldloze kleine plastic flesjes, die nu alle in huisvuil en zwerfvuil belanden.

De vier organisaties vinden het voorstel van Van Geel volstrekt onvoldoende. Als nog de helft van de kleine plastic flessen in huisvuil of zwerfvuil terecht kunnen komen, is dat een grote onkostenpost voor de gemeenten en ook voor het milieu. Gemeenten zijn nu jaarlijks 250 miljoen euro kwijt aan het opruimen van zwerfvuil. Bovendien blijven de kleine statiegeldloze glazen flesjes en drankblikjes, waarvan er steeds meer verkocht worden, ten onrechte helemaal buiten beschouwing.

De organisaties hebben een studie laten maken door het adviesbureau CE en Bureau B&G. Uitgangspunten zijn het principe de vervuiler betaalt en de verantwoordelijkheid van producenten voor inzameling en verwerking van afval. De conclusie is dat een financiële prikkel in de vorm van statiegeld of retourpremie van twintig cent op alle kleine plastic en glazen flesjes en op blikjes een goed systeem is om ervoor te zorgen dat burgers de verpakkingen weer inleveren. Het voorgestelde systeem kost de consument en de fabrikant geen extra geld, het spaart de gemeenten hoge kosten, het is goed voor het milieu, en het hoeft voor de supermarkt geen probleem te zijn want er zijn pletinstallaties die veel ruimte besparen. In alle Scandinavische landen en zon tien Amerikaanse staten functioneert een dergelijk systeem al op uitstekende wijze.
Een dergelijk systeem past goed binnen de nieuwe afspraken tussen industrie en overheid per 1 januari 2006, met als verdere intentie verbreding van producentenverantwoordelijkheid en daarmee financiering van de gescheiden inzameling. Bovendien zouden industrie en overheid afspraken kunnen maken over welke afvalstromen wel of niet gescheiden moeten worden ingezameld. Alle verpakkingen zouden daarna moeten meebetalen aan de gescheiden inzameling.

Klik hier voor het rapport over drankverpakkingen.