Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

persberichten - Praktijkproef biometrie in reisdocumenten van start

Praktijkproef biometrie in reisdocumenten van start

Minister De Graaf (BVK)heeft vandaag in Almere de starthandeling verricht van de praktijkproef biometrie in reisdocumenten, genaamd `2B or not 2B'. De komende zes maanden worden in de gemeenten Almere, Apeldoorn, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht van maximaal 15.000 mensen die een regulier paspoort of identiteitskaart aanvragen tevens op vrijwillige basis een gelaatsscan en twee vingerafdrukken afgenomen. Tijdens de praktijkproef worden ervaringen opgedaan met het aanvragen en uitgeven van Nederlandse reisdocumenten met biometrische gegevens en met welke omstandigheden in de praktijk rekening moet worden gehouden. Bij de start werden de biometrische kenmerken van de minister door burgemeester Jorritsma-Lebbink van Almere geverifieerd door vergelijking met de gegevens in zijn proefpaspoort.
---

Het kabinet heeft het voornemen om twee biometrische kenmerken, gelaatsherkenning en vingerafdruk, toe te voegen aan het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart. Deze kenmerken hebben tot doel om internationale grenspassages te vergemakkelijken en look alike fraude (dit is het gebruik van een document door een andere dan de rechtmatige eigenaar) in het maatschappelijk verkeer tegen te gaan. Door opname van biometrische kenmerken wordt aangesloten op de afspraken die in de Europese Unie zijn gemaakt na de recente terroristische aanslagen met als doel fraude met reisdocumenten beter te bestrijden. Bovendien wordt aangesloten op de verscherpte eisen die de Verenigde Staten stellen aan het inreizen zonder visum. De Verenigde Staten stellen de opname van biometrische kenmerken in reisdocumenten met ingang van 26 oktober 2005 verplicht.

Met de praktijkproef `2B or not 2B' bevindt Nederland zich in de voorhoede van landen die ervaring opdoen met het gebruik van biometrische kenmerken in reisdocumenten. Al in de kabinetsperiode 1998-2002 is een principe-beslissing genomen om biometrie te introduceren op de Nederlandse reisdocumenten. In 2003 is onderzoek gedaan naar de geschiktheid van biometrie voor het bestrijden van look alike fraude en na te gaan welk biometrisch kenmerk daartoe het meest geschikt is. De proef `2B or not 2B' levert nu de praktijkgegevens die nodig zijn voor de besluitvorming tot invoering van biometrie op de reisdocumenten. Met de praktijkgegevens kan de algemene invoering van nieuwe reisdocumenten zorgvuldig worden voorbereid.

Tijdens de proef worden van maximaal 15.000 mensen die in de periode 30 augustus 2004 -21 februari 2005 in de zes deelnemende gemeenten een nieuw reisdocument aanvragen op vrijwillige basis ook een gelaatscan gemaakt en twee vingerafdrukken afgenomen. Deze kenmerken worden verwerkt in een testdocument. Bij het afhalen van het reisdocument vindt een verificatie plaats: de biometrische kenmerken (gelaat en vingers) worden vergeleken met de kenmerken die in het testdocument zijn opgenomen. Deze verificatie gebeurt met apparatuur van diverse leveranciers, om vast te kunnen stellen dat de opgeslagen biometrische kenmerken onder uiteenlopende omstandigheden met verschillende apparatuur uitleesbaar zijn en geverifieerd kunnen worden. Het testdocument wordt niet afgegeven aan de burgers en is dus niet bruikbaar in het grensverkeer.
---

---

---

---