PER SALDO

Wachtlijsten dreigen. Persoonsgebonden budget aan banden

De regering gaat het persoonsgebonden budget (PGB) voor zorg, hulp en begeleiding volgend jaar aan banden leggen. Er wordt een subsidieplafond in de regeling gelegd. Dat betekent dat de regering aan het begin van het jaar vaststelt hoe veel geld er maximaal aan persoonsgebonden budgetten mag worden uitgegeven. Als het geld in de loop van het jaar op raakt, worden er geen nieuwe budgetten meer toegekend. Dat kan leiden tot wachtlijsten. Staatssecretaris Ross heeft dit onlangs besloten. De staatssecretaris onderzoekt de mogelijkheden om het PGB verder te beperken. Het is nog niet duidelijk op welke manier ze dat wil doen. Per Saldo, de vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget, is boos en ongerust over de plannen.

Het instellen van een subsidieplafond is een hele slechte maatregel, vindt Per Saldo. Jaren geleden bestond er ook een subsidieplafond. Daardoor ontstonden lange wachtlijsten voor een persoonsgebonden budget. Mensen met een handicap, chronisch zieken, ouders van gehandicapte kinderen, mensen met psychische problemen en ouderen bleven daardoor vaak maanden verstoken van goede zorg. Ze hadden recht op die zorg via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Efficiënt
Inmiddels maken 65.000 mensen gebruik van het persoonsgebonden budget. Elke maand komen er 700 tot 1.000 nieuwe budgethouders bij. Ze krijgen zelf de beschikking over het geld om goede zorg, hulp en begeleiding in te huren. De zorg die ze daardoor krijgen, sluit vaak veel beter aan bij hun persoonlijke leven. Bovendien is het persoonsgebonden budget voor de overheid een stuk goedkoper dan zorg en hulp via een instelling. De tarieven liggen lager en budgethouders blijken veel efficiënter met hun geld om te gaan dan bijvoorbeeld instellingen voor thuiszorg of centra voor dagopvang.

Convenant
De staatssecretaris dreigt aan deze ontwikkeling abrupt een einde te maken. Ze heeft de afspraken rond het subsidieplafond en de verdere beperkingen van het persoonsgebonden budget vastgelegd in een convenant met de aanbieders van zorg in natura. Dat zijn de koepels van zorginstellingen, waaronder de Landelijke Vereniging van Thuiszorg. Het convenant houdt in dat deze zorginstellingen meer zorg gaan leveren voor hetzelfde geld. In ruil daarvoor belooft de staatssecretaris dat ze niet verder zal korten op het budget voor zorg in natura en dat het PGB aan banden wordt gelegd. Beperking van het persoonsgebonden budget is een oude wens van de zorginstellingen. Zij zien het PGB als concurrentie voor hun eigen zorgaanbod.

Niet gekend
Patiëntenorganisaties, ouderenorganisaties, ouderverenigingen en Per Saldo als belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget, ze zijn allemaal op geen enkele manier gekend in het convenant. De staatssecretaris heeft de beperking van het persoonsgebonden budget kennelijk gebruikt als wisselgeld in de onderhandelingen met de aanbieders van zorg in natura, zo concludeert Per Saldo. Per Saldo is boos over deze gang van zaken en zal er alles aan doen om de beperking van het PGB tegen te houden.


---


---

Noot voor de redactie (