Politie Noord-Holland-Noord

Alkmaar en omgeving maandag 30 augustus

Alkmaar 30-08-2004 - 16.00 uur

Undercoveraanpak succesvol Zakkenrollers aangehouden tijdens Kaasmarkt

Alkmaar, vrijdag 27 augustus 2004.

Politiebikers hebben vrijdag twee zakkenrollers aangehouden. Beiden zijn mannen van Roemeense afkomst. De aanhouding is het resultaat van een specialistische aanpak door de politie naar aanleiding van een toenemend aantal aangiften van zakkenrollers, met name tijdens de Kaasmarkt. Onderzoek wees uit dat de verdachten ook Amsterdam actief waren geweest.

De zaak raakte aan het rollen toen een Duitse toerist op het Waagplein een politiebiker aansprak nadat zijn portemonnee was gerold. De agent seinde onmiddellijk zijn undercovercollega in die eveneens actief was op het drukke Waagplein. Zij ontdekte twee mannen, die overduidelijk geen toeristen waren. Zij hadden geen oog voor de kaasmarkt, maar liepen ongeduldig heen en weer. De agent observeerde hen enige tijd. Plotseling zag ze dat zij hun slag sloegen en er vandoor gingen. Zij achtervolgde hen en waarschuwde haar bikecollegas. Deze konden de mannen aanhouden op de Gedempte Nieuwesloot. De beide mannen waren in het bezit van een Nederlandse portemonnee met inhoud, contant geld aan dollars en euros, creditcards en telefoonkaarten uit diverse landen.

De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau, waar juist een man aangifte deed van zakkenrollen. Hij bleek de eigenaar te zijn van de portemonnee, die bij een van de zakkenrollers was aangetroffen. De verdachten zijn ingesloten. Uit onderzoek bleek onder meer dat de verdachten spullen bij zich hadden die de dag ervoor in Amsterdam gerold waren. Het onderzoek wordt voortgezet, mogelijk ook door de vreemdelingenpolitie.

Brommerdief aangehouden

Heerhugowaard, zondag 29 augustus 2004.

Zondagavond rond 19.00 uur is een 28-jarige man uit Heerhugowaard door de politie van Noord-Holland Noord aangehouden op verdenking van het stelen van een bromfiets. De man had de bromfiets van het erf van een woning aan de Middenweg in Heerhugowaard weggenomen. De eigenaar zag de man met de brommer weglopen. De eigenaar ging hardlopend achter de dief aan en haalde hem in. Samen met zijn schoonvader hield hij de man vast tot de politie kwam. De man heeft de diefstal bekend.