Politie Amsterdam-Amstelland

Automobilist rijdt in op parkeerwachter
30-8-2004. Op zaterdagmiddag 28 augustus rond twee uur reed een onbekende automobilist in op een 46-jarige medewerker van stadstoezicht. De parkeerwachter stond langs de kant van de weg toen ineens een grijze stationwagen kwam aanscheuren. De controleur kon maar net achter een geparkeerde auto springen.

De automobilist ging er daarna vandoor via de Burgemeester de Vlugtlaan, in de richting van de binnenstad. De controleur heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag. De recherche van bureau Lodewijk van Deijsselstraat onderzoekt de zaak. Het kenteken van de auto is inmiddels bekend.
Messen en XTC gevonden
30-8-2004. Zaterdagavond en zondagmorgen werd er preventief gefouilleerd in de Reguliersdwarsstraat en de Vijzelstraat. Ruim 400 personen en 50 auto's werden gecontroleerd. Er werden 7 steekwapens en ruim 100 XTC-tabletten in beslag genomen. Ook werden een busje traangas en een radardetector aangetroffen en in beslag genomen. Tegen de wapen- en harddrugbezitters werd proces-verbaal opgemaakt. Twee automobilisten bleken teveel alcohol genuttigd te hebben. Zij werden aangehouden en kregen een proces-verbaal voor het rijden onder invloed.
Weigeren blaas- of bloedproef bestraft
30-8-2004. De politie wordt steeds vaker geconfronteerd met bestuurders die onder invloed verkeren, maar een blaas- of bloedproef weigeren. Op het weigeren van medewerking aan een ademtest op straat staat een boete van e. 95,-. Daarnaast wordt een weigerende bestuurder aangehouden en meegenomen naar het bureau waar alsnog een ademanalyse volgt.
Werkt de bestuurder ook hier niet aan mee dan maakt hij of zij zich schuldig aan een misdrijf. Dit betekent dat de bestuurder bij het Openbaar Ministerie in de categorie "weigeraar" valt. In alle gevallen wordt het rijbewijs direct ingevorderd en eist het OM forse straffen en geldboetes. Een alcomobilist die voor het eerst wordt gepakt en een ademanalyse weigert kan 9 maanden de rijbevoegdheid worden ontzegd. Daarnaast kan een boete worden opgelegd van e. 900,-. Man zwaargewond bij schietpartij

30-8-2004. Een 30-jarige Amsterdammer raakte in de nacht van zaterdag op zondag zwaargewond toen hij werd neergeschoten in een horecagelegenheid in de Zeilstraat. Hij moest direct worden geopereerd. Inmiddels is hij buiten levensgevaar. Rond drie uur bevond het slachtoffer zich in de horecagelegenheid aan de Zeilstraat. In de hal van de zaak trof hij twee mannen. Plotseling trok één van hen een vuurwapen waarna een worsteling ontstond. Hierbij ging het vuurwapen meerdere keren af. Het slachtoffer werd op diverse plaatsen geraakt. De dader(s) ging(en) er vervolgens vandoor en lieten de 30-jarige man zwaargewond achter.
De politie is op zoek naar getuigen. U kunt bellen met: (020) 559 2521.
Nepwapen levert gevaarlijke situatie op

30-8-2004. De politie arresteerde vrijdagavond op een schoolplein in De Aker drie jongens van 15 en 16 jaar. Getuigen hadden gezien dat de drie een wapen hadden. Toen agenten in kogelwerende vesten bij het schoolplein kwamen schrokken de jongens zo dat ze het wapen op de grond gooiden.
Het bleek om een nepwapen te gaan dat een van de jongens van vakantie in het buitenland had meegenomen. Volgens deze jongen wisten zijn ouders dat hij het ding had meegenomen. Dat op straat spelen met een dergelijk verboden voorwerp bijzonder risicovol is, was niet bij de jongens opgekomen. De drie moesten een verklaring afleggen waarna proces-verbaal werd opgemaakt.