Gemeente Helmond


---

Camera's moeten uitgaansgebieden Helmond nog veiliger maken

Burgemeester Jacobs met een druk op de knop een officiële start gemmaakt met het cameratoezicht in de uitgaansgebieden van Helmond. Het Havenplein en de Steenweg worden ieder weekeinde bewaakt met camera's.

Helmond geeft met het plaatsen van camera's invulling aan de aanbevelingen die uit diverse regionale en landelijke onderzoeken naar voren zijn gekomen met betrekking tot de beveiliging van uitgaansgebieden. De gemeente is al langere tijd bezig om in samenwerking met de horecaondernemers en de politie het uitgaansgebied in Helmond zo goed mogelijk te beveiligen. Doordat de horecaondernemers samen met de portiersorganisaties en de politie zorgen voor goed toezicht en begeleiding van het uitgaanspubliek hebben zich de laatste tijd weinig incidenten voorgedaan. Door het camerasysteem verwacht Helmond dat ook in de toekomst dit gebied nagenoeg vrij zal blijven van incidenten. Met de aanschaf en installatie van dit systeem was een bedrag van tweehonderdduizend euro gemoeid.

De 15 opgestelde camera's zijn aangesloten op monitoren in het politiebureau en kunnen van daar af ook worden bediend. In het weekeinde worden de monitoren permanent bekeken door een surveillant van de stadswacht. Omdat de camera's kunnen draaien en sterk kunnen inzoomen kan de surveillant precies zien wat er gebeurt en dat direct doorgeven aan de politiemensen die daar in de buurt surveilleren. Er kan dus bij dreigende incidenten sneller dan voorheen worden gereageerd. Bovendien worden alle beelden opgeslagen zodat overtreders van de regels kunnen worden opgespoord.

Omdat in de Helmondse uitgaansgebieden relatief veel particuliere woningen staan is uitgebreid aandacht besteed aan de bescherming van de privacy van de mensen die daar wonen. Het camerasysteem is zodanig afgesteld dat er automatisch zwarte blokken in beeld komen zodra een woning van een particulier in beeld komt.