Provincie Noord-Holland

Provincie-maatregelen n.a.v. financieel vervolgonderzoek bij MC en FSM

Het financieel vervolgonderzoek bij de steunfuncties Multiple Choice (MC) en de Federatie Steunfunctie Minderheden (FSM) bevestigt de eerdere signalen dat de financiële situatie bij deze steunfuncties verbeterd moet worden. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben daarom aangegeven dat beide steunfuncties snel verbeteringen in de bedrijfsvoering en boekhouding moeten doorvoeren. MC heeft hier al een begin mee gemaakt. Eind 2003 en begin 2004 hebben GS een onderzoek (audit) uit laten voeren naar het beleidsmatige en financiële functioneren van 5 provinciale steunfuncties op het gebied van welzijn en sport. Aanleiding waren het ontwikkelen van een nieuw sociaal beleidskader en signalen over de slechte financiële positie van een aantal van de steunfuncties. De steunfunctie-instellingen Multiple Choice en FSM (Federatie Steunpunt Minderheden), Primo, Profor en Sportservice Noord-Holland waren bij het onderzoek betrokken. Het onderzoek richtte zich op de volgende onderdelen: financiële positie, bedrijfsvoering, klanttevredenheid en de aansluiting van werkzaamheden op provinciaal beleid. De audit gaf aanleiding tot nader financieel onderzoek bij FSM en MC. Dit vervolg onderzoek is uitgevoerd door BDO Business Control. Het vervolgonderzoek bevestigt de eerdere signalen dat de financiële positie van deze instellingen te wensen overlaat. Volgens GS is het de verantwoordelijkheid van de steunfuncties zelf om de bedrijfsvoering en boekhouding zodanig op orde te hebben, zodat GS daadwerkelijk op inhoudelijke prestaties kunnen afrekenen.
Dat is tot op heden bij FSM en MC niet het geval geweest. Daarom moeten deze steunfuncties verbeteringen in de bedrijfsvoering en boekhouding nu snel gaan invoeren. Volgens BDO Business Control heeft MC een aantal aanbevelingen ter verbetering van de bedrijfsvoering reeds opgepakt.
Door het intensief volgen van MC en FSM zal inzicht verkregen worden in hoeverre de verbeteringen tot stand komen. Tot 1 juli 2005 zal in tweemaandelijks overleg met de steunfuncties de voortgang worden besproken. Tevens zal vanaf 1 januari 2005 de huidige jaarlijkse beschikking worden omgezet in maandelijkse subsidiebeschikkingen. Zonodig kan de subsidieverlening dan per direct worden beëindigd. Voor juli 2005 beoordelen GS in hoeverre het MC en FSM gelukt is een financieel gezonde organisaties neer te zetten. Op basis daarvan besluiten GS of, en op welke wijze, de subsidieverstrekking wordt voortgezet.

Marieke Ottevanger 30 augustus 2004