VER. AFVALBEDRIJVEN
http;//www.verenigingafvalbedrijven.nl

Potentieel duurzame energie uit afval kan beter worden benut

's-Hertogenbosch, 30 augustus 2004

Potentieel duurzame energie uit afval
kan beter worden benut
Afval levert stabiele bijdrage duurzame energie

De Vereniging Afvalbedrijven is van mening dat beleidsmakers vaak nog onvoldoende doordrongen zijn van het belang van energie uit afval. Terwijl AVI's al jaren ongeveer dertig procent van de totale hoeveelheid duurzame energie in Nederland leveren. Voor de subsidie van duurzame energie uit de Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP) komt vrijwel geen afvalverbrandingsinstallatie (AVI) in aanmerking. Met een meer op de praktijk toegespitste regeling, kunnen de AVI's nóg meer duurzame energie leveren en kan de Nederlandse regering haar internationale afspraken in het Kyoto-verdrag eerder realiseren.

Om beleidsmakers meer vertrouwd te maken met 'de wereld van energie uit afval', publiceert de Vereniging vandaag de energiestatusrapportage 2004. De statusrapportage geeft een beeld van het huidige, moderne AVI-park en maakt de energieprestatie van het verbranden van afval inzichtelijk. Met de verbranding van zo'n 5.100 kton afval produceren de AVI's jaarlijks gemiddeld 3.100 GWh elektriciteit en 4.000 TJ warmte. Voldoende om bijna een miljoen huishoudens van energie te voorzien. Omdat ongeveer de helft van het afval dat bij een AVI wordt verbrand organisch van oorsprong is, is vijftig procent van de opgewekte energie duurzaam van aard. Op die manier leveren de AVI's al jaren een belangrijke bijdrage aan de productie van duurzame energie in Nederland wat het gebruik van primaire brandstoffen verkleint.

De directies van de Nederlandse AVI's willen de productie dan duurzame energie uit afval graag vergroten. Door de afzet van warmte, uitbreiding van bestaande AVI's en realisatie van nieuwe initiatieven kan er de komende jaren ruim 1.500 GWh per jaar aan energie uit afval extra geproduceerd worden. De criteria om in aanmerking te komen voor de vorig jaar ingevoerde MEP zijn echter van dien aard dat het voor de AVI's vrijwel niets oplevert. Doordat de productie van energie uit afval niet langer op een subsidie vanuit de overheid kan rekenen, worden nieuwe plannen uitgesteld of zelfs geschrapt. De overheidsdoelstelling om in 2020 tien procent van de energie op te wekken uit duurzame energiebronnen, wordt hierdoor erg moeilijk haalbaar.