UNETO-VNI

Afschaffen pc-privé staat haaks op innovatiebeleid Nederland

UNETO-VNI pleit voor nieuwe regeling

De ondernemersorganisatie UNETO-VNI voor de technische detailhandel en computerwinkels is verbijsterd dat de pc-privé regeling per direct is afgeschaft. Daarmee loopt Nederland het risico zichzelf technologisch op achterstand te zetten. De ruim 400.000 Nederlandse werknemers die gebruik maken van de regeling, worden door het afschaffen van de pc-privé regeling onaangenaam en vooral ook zeer onverwacht getroffen. Bovendien wordt een grote groep ondernemers in de detailhandel gedupeerd. De branchevereniging pleit dan ook minimaal voor een verlenging van de oude regeling, en een herziening van de oude regeling per 1 januari 2005.

Het afschaffen van de regeling staat haaks op de ambities die het kabinet heeft vastgelegd in de Breedbandnota. Daarin staat dat Nederland in 2010 op het terrein van breedband internationaal voorop moet lopen. Met name door de kennis van werknemers te ontwikkelen kan Nederland haar concurrentiepositie in Europa behouden.

Subsidieregelingen

Met subsidieregelingen zoals 'Nederland gaat Digitaal' en 'Kennisoverdracht Ondernemers (SKO)' wil de overheid technologische vernieuwingen binnen ondernemingen versterken. Voor deze ondernemingen is het van groot belang dat de werknemer vertrouwt raakt met het gebruiken van een pc met recente software. Voortschrijdende techniek en steeds zwaardere eisen aan de computer, betekenen dat een computer een economische levensduur heeft van gemiddeld drie jaar. Het afschaffen van de pc-privé regeling werkt in de hand dat werknemers langer wachten met het aanschaffen van een nieuwe pc of het vervangen van een bestaande.
Het CBS becijferde dat in 2003, 71 procent van alle huishoudens in Nederland een computer bezat. In 1998 was dat nog 51 procent. Het afschaffen van de regeling zal onherroepelijk leiden tot een stagnering van deze toename. Vooral voor ouderen, mensen met lage inkomens en gezinnen met schoolgaande kinderen zal de aanschaf van een computer veel moeilijker worden. En het zijn vooral deze groepen die een kennisachterstand hebben die moet worden weggewerkt in het belang van de economie. Ook het gedeeltelijk thuiswerken wordt door de maatregel beperkt.

Donderslag

Voor de detailhandel en computerwinkels kwam het besluit als donderslag bij heldere hemel. Zij hebben veel geïnvesteerd in medewerkers en voorraden en hebben afspraken gemaakt met consumenten die een pc wilden aanschaffen via de pc-privé regeling. Ondernemers waren volop bezig om de bedrijfsvoering af te stemmen op 1 januari 2005, de eerder genoemde datum voor de beëindiging van de regeling. Zo hadden zij nog de mogelijkheid om alternatieven te vinden en hiermee de continuïteit van hun bedrijf te waarborgen. Het direct afschaffen van de regeling zal leiden tot het noodgedwongen uitverkopen van voorraden en gaat ten koste van de werkgelegenheid voor de medewerkers die werken voor pc-privé projecten. Bedrijven die voor een groot deel afhankelijk zijn van pc-privé zullen hierdoor in de problemen komen.

//// einde persbericht ////