Ingezonden persbericht


Samenwerking logicacmg en microsoft richt zich op toegankelijker gebruik van ict in het primair onderwijs

Amstelveen, 30 augustus 2004 - LogicaCMG start samen met Microsoft een pilot op SKOZ-basisschool De Oostwijzer om het gebruik van ICT in het primair onderwijs makkelijker toegankelijk te maken.

Vandaag de dag zijn scholen bezig met hoe zij ICT effectief, veilig en makkelijk kunnen integreren in de school en vooral in de dagelijkse lespraktijk. Ondanks dat er positieve signalen zijn over het gebruik van ICT in het onderwijs, blijkt dat er toch nog nauwelijks sprake is van integratie van ICT in de onderwijsmethoden van het primair onderwijs. Dit komt onder andere door hoge beheerlasten voor hard- en software, waarvoor onvoldoende bekostiging wordt ontvangen. Verder is er vaak ruimtegebrek binnen het gebouw om grootschalig PC's aan leerlingen en personeel beschikbaar te stellen. Tot slot is het vaak moeilijk zoeken naar en selecteren van juiste onderwijscontent vanwege het grote aanbod aan (ongeclassificeerde) educatieve software.

Om scholen hierbij te helpen hebben LogicaCMG, Microsoft en de schoolbegeleidingsdienst OnderwijsAdvies (OA) de pilot 'ICT in de klas' gestart. Het doel van deze pilot is aan te tonen dat ICT effectief, veilig, gemakkelijk en kleinschalig in het primair onderwijs gebruikt kan worden.

Deze pilot gaat vandaag bij basisschool 'De Oostwijzer' van start. Deze basisschool wil ICT efficiënter gaan inzetten bij het leerproces en de nog bestaande drempels wegnemen die er nu zijn om ICT te integreren in het onderwijs. De pilot wordt uitgevoerd voor de leerstof van groep 7 gedurende het schooljaar 2004 - 2005. Het is de bedoeling dat de leerlingen hetzelfde vertrouwen krijgen met internet en educatieve software als met schoolboeken.

LogicaCMG zorgt voor advies over inrichting en beheer. Er is gekozen voor een gebruiksvriendelijke infrastructuur die gebaseerd is op nieuwe technologie van Microsoft, waarvoor LogicaCMG het beheer op afstand verzorgt. Tevens zal er gewerkt worden met het leermanagementsysteem Microsoft Class Server waarmee leerkrachten en leerlingen vanuit elke locatie kunnen werken. Met deze software kunnen onderwijsinstellingen de computer volledig integreren in het lesprogramma en de bereikte resultaten vastleggen. De leerkrachten kunnen lesmateriaal zowel online als offline maken, beheren en uitwisselen. Ook worden de onderwijskerndoelen ingepast in Class Server om aan te sluiten bij bestaande schoolsystemen.

De aanpak is betrouwbaar en simpel, goedkoop, heeft weinig ruimte nodig en is gemakkelijk te beheren. Leerkrachten kunnen gemakkelijk thuiswerken - bijvoorbeeld thuis huiswerk nakijken - en ouders worden betrokken bij het leerproces en de resultaten van het kind. Leerkrachten, leerlingen en ouders kunnen de ICT-onderwijsdoelstellingen, zoals samenwerken, communiceren en informatie uitwisselen, beter realiseren.

Schoolbegeleidingsdienst OA adviseert 'De Oostwijzer' over de mogelijkheden van het inzetten van digitale content en de selectie hiervan. Hierbij worden zij ondersteund door experts van Kennisnet.

Gertie Konings, directeur van 'De Oostwijzer': "Dankzij de hulp van LogicaCMG en Microsoft, en de inbreng van de schoolbegeleidingsdienst OA, hebben wij er alle vertrouwen in dat de pilot een succes wordt. De eerste reactie van de docenten en de leerlingen is erg positief. Het is goed als onze leerlingen zo vroeg mogelijk met computers en internet leren werken en er de voordelen van leren inzien. Ook kijken wij in hoeverre de werklast van onze leraren kan worden verminderd, zodat zij hun tijd zo efficiënt mogelijk aan onderwijs kunnen besteden."

Chris van Bronckhorst, Adjunct Directeur LogicaCMG: "De onderwijsmarkt begint steeds meer open te staan voor de integratie van ICT in de leerstof. Alleen loopt men nog tegen drempels aan. Deze pilot is opgestart om te laten zien dat ICT in het onderwijs laagdrempeliger kan worden ingezet dan vaak wordt gedacht."



Ingezonden persbericht