Socialistische Partij

Veerman mag `verdwijnen' miljoenensubsidie uitleggen

30-08-2004 * De Tweede-Kamerfracties van de SP heeft minister Veerman van Landbouw opheldering gevraagd over schijnbare malversaties bij stichting Stoas in Wageningen. Deze stichting heeft 3,7 miljoen euro aan subsidiegeld, bedoeld voor de agrarische lerarenopleidingen in Dronten en Den Bosch, overgeheveld naar een private holding.

De commerciële tak van Stoas verdiende geld met onder meer consultancy en de promotie van Chileense uien, maar leed hier sinds 2000 grote verliezen op. Met subsidiegeld dat was bedoeld voor onderwijs, werd geprobeerd dit te compenseren. Ondanks een tip van Veerman heeft de commissie-Schutte, die in april een onderzoek presenteerde naar fraude in het hoger en beroepsonderwijs, het geval niet gemeld. SP-Kamerlid Fenna Vergeer is hier zeer verbaasd over, omdat het rapport een volledig overzicht zou geven van zulke overtredingen.

Uit onderzoek van de commissie bleek dat onderwijsinstellingen de afgelopen jaren minstens 58,4 miljoen euro overheidsgeld ten onrechte hebben ontvangen. De laatste tijd klinken echter geluiden dat het rapport van Schutte onvolledig is. Een woordvoerder van de commissie zegt dat de situatie bij Stoas aan de orde is geweest, maar onvermeld bleef omdat de Kamer al op de hoogte zou zijn van de situatie. Minister Veerman meldde de Kamer begin dit jaar dat er sprake was van "onrechtmatig gebruik" van overheidsgeld..
* Dossier Fraude