Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij


33 geslaagden Cursus Jeugdbegeleiding 2003-2004

Met het organiseren van een Vis-,Doe- en Speldag op drie verschillende locaties, heeft een nieuwe lichting Jeugdbegeleiders de Cursus Jeugdbegeleiding afgesloten met een goed resultaat. De Visdagen voor de jeugd vormen het sluitstuk en tegelijk het praktijkexamen voor de cursisten Jeugdbegeleiding.

De Vis-, Doe- en Speldag is niet alleen een prachtige manier om kinderen om te laten gaan met vissen, maar is ook een test van bekwaamheid voor de cursisten. Centraal staat het opleiden en begeleiden van kinderen in het verantwoord vissen (hengeltechniek), wateronderzoek (kennis van de vis, waterdieren en waterplanten) en overdracht van kennis met spelvormen. Aan het eind van de cursus zijn de cursisten in staat om zelf jeugdactiviteiten op te zetten in hun eigen hengelsportvereniging.

Dit jaar zijn de Vis-Doe- en Speldagen georganiseerd op de zaterdagen 12 juni te Emmeloord, 19 juni te Weesp en 26 juni te Etten-Leur. Voor het welslagen van de Vis-Doe- en Speldagen, het beschikbaar stellen van viswater en accommodatie en het leveren van de benodigde menskracht is de OVB, NVVS en NISB veel dank verschuldigd aan besturen en jeugdcommissies van hengelsportvereniging ât Poldervoorntje te Emmeloord, de Algemene Weesper Hengelaars Bond te Weesp en hengelsportvereniging De Kleine Voorn te Etten-Leur.

Cursus jeugdbegeleiding
De cursus jeugdbegeleiding, die vier volle dagen en drie avonden duurt, is een
samenwerkingsverband van de NVVS, de OVB en het Nederlandse Instituut voor Sport en Beweging (NISB).De afgelopen jaren zijn ruim 500 mensen uit de georganiseerde hengelsport opgeleid tot jeugdbegeleider. Vissen is cool, sluit aan bij activiteiten in de nabije woonomgeving en is enorm populair onder de Jeugd. Momenteel vissen er rond de half miljoen kinderen. Hier ligt een duidelijke verantwoordelijkheid voor de georganiseerde hengelsport om kinderen op een verantwoorde en goede manier te leren vissen.
Ook ouders verwachten dat hun kinderen goed worden opgevangen en begeleid door professionele, goed opgeleide vrijwilligers van de georganiseerde hengelsport. Bovendien werkt een vereniging die actief is met jeugdwerk aan een goede en gezonde toekomst. Volgend jaar zal de Cursus Jeugdbegeleiding in een nieuw format gegoten worden.