Port of Rotterdam

Verklaring President-Commissaris Wim van Sluis van het Havenbedrijf Rotterdam N.V.

30-8-2004 14:45:00

Afgelopen week, om precies te zijn donderdagavond 26 augustus jl. tijdens de vergadering van de Raad van Commissarissen van het Havenbedrijf Rotterdam, zijn feiten naar voren gekomen, waarover ik u nu wil informeren.

In de periode 2002 tot nu zijn er door het Havenbedrijf Rotterdam garanties afgegeven aan twee bankinstellingen ten behoeve van het RDM-concern. Het betreft de garantstelling van 25 miljoen euro ten behoeve van de Commerzbank. Daarnaast is tevens een bedrag van 75 miljoen euro aan garanties verstrekt aan Barclays Bank en nogmaals de Commerzbank. De garanties zijn destijds afgegeven ter bescherming van de Rotterdamse havenbelangen in verband met duikbootorders.

Alle juridische en bancaire handelingen zijn verricht door de algemeen directeur persoonlijk. Dit is gebeurd buiten medeweten van het enige andere lid van de directie, de Raad van Commissarissen en het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam.

Het bekend worden van deze informatie afgelopen donderdag, heeft de Raad van Commissarissen van het Havenbedrijf Rotterdam doen besluiten een aantal maatregelen te nemen. In overleg met de algemeen directeur van het Havenbedrijf is het volgende besloten:

De audit commissie van de Raad van Commissarissen zal, met inschakeling van een externe accountant, een grondig onderzoek uitvoeren. Dit onderzoek is direct gestart.
Het onderzoek spitst zich toe op drie onderdelen:
* het in kaart brengen van alle feiten en omstandigheden rondom de garantstellingen;

* het in beeld brengen van alle financiële risicos;
* het vaststellen van de waarde van de overgedragen activa en passiva door RDM aan het Havenbedrijf Rotterdam.

De algemeen directeur van het Havenbedrijf, de heer Willem Scholten, treedt per direct terug als algemeen en statutair directeur, maar blijft beschikbaar voor medewerking aan dit onderzoek. Met ingang van
1 januari 2005 zal zijn dienstverband beëindigd worden.

De heer Hans Smits wordt benoemd als gedelegeerd commissaris en zal tijdelijk de functie van algemeen directeur vervullen. Hans Smits zal samen met directeur Pieter Struijs de directie vormen. Tevens wordt direct een aanvang gemaakt met het invullen van de functie van algemeen directeur.

Uiteraard zijn de aandeelhouder, het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam, en de beoogd aandeelhouder, het rijk, geïnformeerd over de genomen maatregelen. De huidige aandeelhouder steunt de ingezette lijn van de Raad van Commissarissen.

Rotterdam, 30 augustus, 17.00 uur.

Havenbedrijf Rotterdam
30-08-2004