Nationale Bank van België


2004-08-30 PERSCOMMUNIQUÉ

Centrale voor kredieten aan particulieren:
Mededeling van de overname van een gegevensbestand

De Nationale Bank van België deelt mee dat ze op 1 september 2004 bepaalde registraties van de "Centrale voor Uitwisseling van Gegevens over het Risico" overneemt van de Beroepsvereniging van het Krediet, Ravensteinstraat 36/5 te 1000 Brussel. De overgenomen gegevens betreffen de betalingsachterstallen van kredietovereenkomsten, rekeningen of kaarten en hun kredietnemers die niet onder toepassing vallen van de wet van 10 augustus 2001 betreffende de Centrale voor kredieten aan particulieren. Registraties met betrekking tot rechtspersonen, falingen, protesten en borgen worden niet overgedragen. De gegevens worden opgenomen in het "Bestand van de niet-gereglementeerde registraties" van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14 te 1000 Brussel.

Deze registratie heeft tot doel de overmatige schuldenlast bij consumenten te bestrijden door de kredietgevers inlichtingen te verschaffen over kredieten waarvoor er een betalingsachterstand is opgetekend.

De consument heeft het recht om kennis te nemen van de hem betreffende gegevens mits hij bij zijn aanvraag een recto verso fotokopie van zijn identiteitsdocument voegt. Deze aanvraag kan slechts schriftelijk gebeuren (Nationale Bank van België, Centrale voor kredieten aan particulieren, de Berlaimontlaan 14 te 1000 Brussel) en geenszins telefonisch. De consument heeft eveneens het recht om verkeerde op zijn naam geregistreerde gegevens recht te laten zetten of te laten verwijderen op voorwaarde dat hij bij zijn aanvraag elk document voegt dat de gegrondheid ervan rechtvaardigt.

Het recht op toegang, rechtzetting of verwijdering van verkeerde gegevens wordt ofwel persoonlijk uitgeoefend ofwel door een advocaat, een ministerieel ambtenaar of een gerechtelijk mandataris, in het raam van de uitvoering van de kredietovereenkomst.

Dit bestand leeft de bepalingen van de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens na.

Communicatie de Berlaimontlaan 14 tel. + 32 2 221 46 28 BTW BE 203 201 340 Nationale Bank van België n.v. BE-1000 BRUSSEL www.nbb.be