Blue Fox Enterprises N.V.

PERSBERICHT
aantal pagina's: 7

Dordrecht, 30 augustus 2004

. KERNACTIVITEITEN BLUE FOX GROEIEN MET 14%

|                        |H1 2004         |H1 2003       |
|Netto-omzet             |24,6 mln        |26,4 mln      |
|Brutomarge              |18,5 mln        |17,8 mln      |
|Winst vóór belasting*   |1,83 mln        | 2,21 mln     |
|Winst na belasting*     |1,48 mln        |1,44 mln      |
|Nettowinstmarge*        |6,0%            |5,5%          |
|Winst per aandeel*      |0,42            |0,41          |
* vóór amortisatie goodwill

De CAD/CAM/ERP/GIS-kernactiviteiten van Blue Fox realiseerden een netto-omzetgroei en een nettowinstgroei van 14% in de eerste helft van 2004. De daling van de totale netto-omzet werd uitsluitend veroorzaakt door de verkoop van niet-kernactiviteiten in de tweede helft van vorig jaar. De stijging van de omzet wordt veroorzaakt door een verdere toename van de vraag in de markten waarin Blue Fox actief is. Daarbij blijft de orderportefeuille goed gevuld en is er een toename van de vraag naar totaaloplossingen met consultancy. Blue Fox realiseerde in het eerste halfjaar een positieve cashflow van E 1,5 miljoen tegen een negatieve cashflow van E 1,2 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

De Raad van Bestuur verwacht vóór amortisatie van goodwill een stijging van de nettowinst en de nettowinst per aandeel ten opzichte van 2003.

Toelichting op de resultaten
De netto-omzet kwam uit op E 24,6 miljoen. De totale bedrijfsopbrengsten, inclusief geactiveerde softwareontwikkeling, bedroegen in de eerste helft van 2004 E 26,6 miljoen tegen E 28,2 miljoen in de eerste helft van 2003, een daling van 6%. Deze daling is het gevolg van de verkoop van Nr.1 Software en CMedia Productions, die in de eerste helft van vorig jaar nog onderdeel waren van Blue Fox. De totale bedrijfslasten zijn in de eerste helft van 2004 met 3% gedaald tot E 25,4 miljoen, ten opzichte van E 26,3 miljoen in de eerste helft van 2003, door de verkoop van bovengenoemde bedrijven. In de totale bedrijfslasten is een post van circa E 600.000 opgenomen voor incidentele kosten in verband met de verkoop van vennootschappen en aanloopkosten voor de nieuwe activiteiten in de Verenigde Staten. De afschrijvingen op goodwill en softwareontwikkeling namen met E 0,41 miljoen toe. Het bedrijfsresultaat vóór amortisatie van goodwill kwam uit op E 1,73 miljoen (na amortisatie van goodwill E 1,17 miljoen), ten opzichte van E 2,41 miljoen in de eerste helft van 2003. De daling van het bedrijfsresultaat is voornamelijk het gevolg van de lagere omzet als gevolg van de verkoop van niet kern-activiteiten. De nettowinst voor amortisatie van goodwill kwam uit op E 1,48 miljoen (na amortisatie van goodwill E 0,92 miljoen). Dit betekent een verbetering van de nettowinstmarge vóór amortisatie van goodwill van 5,5% naar 6,0%. De stijging van de nettowinstmarge is in het bijzonder veroorzaakt door de verkoop van Nr.1 Software, die omzet met een relatief lagere marge realiseerde in vergelijking met de overige activiteiten van Blue Fox. De winst per aandeel (vóór amortisatie van goodwill) is in de eerste helft van 2004 toegenomen met 2% tot E 0,42 (2003: E 0,41). Het aantal uitstaande aandelen bedroeg in 2004 3.512.120.

Toelichting op de balans
De vaste activa namen af met E 0,7 miljoen tot E 32,3 miljoen. Deze daling was voornamelijk het gevolg van minder investeringen in de materiële vaste activa en een daling van de totale goodwill (activering minus amortisatie E 0,6 miljoen). Het eigen vermogen nam toe van E 24,8 miljoen ultimo 2003 tot E 25,8 miljoen ultimo 30 juni 2004. Het garantievermogen bedroeg per ultimo 30 juni 2004 E 27,9 miljoen (ultimo 2003: E 29,0 miljoen). Het totaal van de schulden aan kredietinstellingen nam in het eerste halfjaar af met E 3,2 miljoen tot E 6,6 miljoen.

Gang van zaken eerste helft 2004

Marktontwikkelingen
Na de economische malaise in 2003 zijn in de eerste helft van 2004 de markten waarin Blue Fox actief is geleidelijk aan verbeterd. Het herstel in Centraal-Europa verliep nog traag. Momenteel wordt echter een verdere toename van de vraag waargenomen, óók in Europa, zodat verwacht mag worden dat ook hier de weg omhoog weer is gevonden.

CAD/CAM/ERP-International divisie

Deze divisie houdt zich bezig met het leveren van CAD/CAM/ERP-oplossingen voor de internationale textiel- en mode-industrie. De netto-omzet van deze activiteiten steeg in de eerste helft van 2004 met 22% tot E 10,7 miljoen tegen E 8,7 miljoen in de eerste helft van 2003. De brutomarge (omzet minus materiaalverbruik) steeg met 16,5% tot E 9,9 miljoen. Het bedrijfsresultaat bleef nagenoeg gelijk op E 1,5 miljoen. De vorig jaar nieuw gestarte activiteiten van Sophis en Porini USA hebben bijgedragen aan de stijging van de omzet, waarbij de winstbijdrage nog beperkt was. Met name voor de ERP-activiteiten in de Verenigde Staten werden extra kosten gemaakt om de software aan te passen aan de specifieke eisen van de Amerikaanse markt. Inmiddels hebben deze inspanningen geleid tot een opdracht ter waarde van $ 3 miljoen, die in augustus 2004 is verworven en waarvan de uitvoering de komende 16 maanden plaats zal vinden. Er worden meer opdrachten in de Verenigde Staten verwacht. Deze divisie telde in de eerste helft van 2004 219 medewerkers, gelijk aan het aantal medewerkers per ultimo 2003.

CAD/CAM/GIS-Benelux divisie
Deze divisie houdt zich bezig met het leveren van CAD/CAM/GIS-oplossingen voor engineering toepassingen en voor de overheid. Tevens verzorgt deze divisie CAD-opleidingen en -detacheringen. De netto-omzet van deze divisie steeg van E 10,3 miljoen in de eerste helft van 2003 naar E 10,9 miljoen in 2004, een stijging van 6%, terwijl de brutomarge met 5% afnam tot E 4,7 miljoen. De stijging van de netto-omzet was een gevolg van de verbeterde economische omstandigheden in de Benelux. De brutomarge daalde door een verandering in de productmix. Het bedrijfsresultaat kwam daardoor nagenoeg gelijk uit op E 1,1 miljoen. Deze divisie telde in de eerste helft van 2004 123 medewerkers ten opzichte van 124 medewerkers per ultimo 2003.

Overige activiteiten
Deze activiteiten omvatten de levering van algemene softwarediensten en satellietcommunicatiediensten. In juli 2004 zijn de (verlieslatende) activiteiten van algemene softwarediensten verkocht. Conform de verslagleggingsregels voor gedesinvesteerde activiteiten zijn deze activiteiten wel geconsolideerd in de winst- en verliesrekening maar niet geconsolideerd in de balans. De satellietcommunicatiediensten waren, evenals vorig jaar, winstgevend in de eerste helft van 2004. Na een minder winstgevende periode, trekt ook de markt van satellietcommunicatie weer aan. Het aantal aanvragen voor diensten neemt toe evenals het aantal opdrachten. Er waren in de eerste helft van 2004 14 mensen in dienst bij deze laatste activiteit.

Focus en strategie
Blue Fox heeft in 2003 besloten zich uitsluitend nog op haar CAD/CAM/ERP/GIS-kernactiviteiten te richten. Inmiddels zijn alle niet-kernactiviteiten verkocht, met uitzondering van de satellietcommunicatiediensten.

Blue Fox heeft top drie posities in alle CAD/CAM/ERP/GIS-segmenten waarin zij actief is, en ziet goede mogelijkheden deze posities te handhaven of te verbeteren in bestaande en nieuwe geografische markten. Daarbij richt Blue Fox zich specifiek op de grootste groeimarkten: de Verenigde Staten, Turkije en Azië. In Shanghai is inmiddels een nieuw kantoor geopend ter ondersteuning van de agenten in de regio. In de geografische groeimarkten is Blue Fox steeds op zoek naar strategische allianties of overnames door middel van earn-in, waarbij uitsluitend wordt afgerekend op basis van behaalde resultaten. Een belangrijke doelstelling van Blue Fox is de nettowinstmarge blijvend te verhogen. Blue Fox streeft ernaar dat de nettowinstmarge van de kernactiviteiten boven 7% zal uitkomen. Blue Fox blijft er ook op gericht de nettowinst en de winst per aandeel vóór amortisatie van goodwill te laten stijgen.

Vooruitzichten
Het jaar 2004 is onder betere omstandigheden gestart dan het vorige jaar. De orderportefeuille is goed gevuld en over de hele linie zijn tekenen van herstel van de markt te zien. De operationele resultaten zijn verbeterd en de cashflow groeit. Blue Fox ziet bij het aantrekken van de economie mogelijkheden om haar bestaande producten aan te bieden in nieuwe markten. De Raad van Bestuur verwacht vóór amortisatie van goodwill een stijging van de nettowinst en de winst per aandeel ten opzichte van 2003.

Profiel Blue Fox Enterprises
Blue Fox levert CAD/CAM/ERP-oplossingen voor de internationale textiel- en mode-industrie. Daarnaast distribueert Blue Fox CAD/CAM-software voor engineeringtoepassingen en levert zij CAD/GIS-oplossingen ten behoeve van overheidsinstellingen. Ten slotte levert Blue Fox CAD/CAM-diensten zoals detachering, werving & selectie, opleidingen en trainingen.

Blue Fox is genoteerd aan de Officiële Markt van de Effectenbeurs van Euronext Amsterdam N.V.

Blue Fox Enterprises N.V. maakt gebruik van de diensten van twee liquidity providers: Amsterdams Effecten Kantoor (AEK), Herengracht 208-214, 1016 BS Amsterdam, tel. 020-5306300.

SNS Securities, Nieuwezijds Voorburgwal 162, P.O. Box 235, 1000 AE Amsterdam, tel. 020-5508500.

/ / / / / / /



Blue Fox Enterprises N.V.