Erasmus


30-08-04: Laboratoriumvoorspellers van meningokokkenziekten en -vaccinatie in kinderen

Op woensdag 1 september 2004 (Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7) promoveert Clementien Vermont op het proefschrift Laboratoriumvoorspellers van meningokokkenziekten en -vaccinatie in kinderen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De meningokok (Neisseria meningitidis) is een bacterie die bij minstens 10% van de mensen op enig moment in hun leven de neus/keel holte bewoont zonder dat men daar iets van merkt. Soms veroorzaakt deze bacterie ernstige ziektes zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging (sepsis), die snel dodelijk kunnen verlopen. Dit gebeurt voornamelijk bij jonge kinderen onder de 2 jaar en bij kinderen in de tienerleeftijd. Recent is in Nederland een vaccin ingevoerd tegen de meningokok serogroep C, die echter minder dan de helft van de ziektegevallen veroorzaakt. Het vaccin beschermt niet tegen andere subgroepen van de meningokok. Serogroep B is in meer dan de helft van de gevallen verantwoordelijk voor meningokokkenziekte in Nederland. Daarom wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin wat tegen deze serogroep bescherming biedt. In het proefschrift worden verschillende aspecten van de aangeboren en verworden afweerreactie van kinderen met een meningokokkensepsis bestudeerd.

De promovenda toont aan dat chemokines; eiwitten die onder andere betrokken zijn bij de migratie van witte bloedcellen, heel precies de mortaliteit van meningokokkensepsis kunnen voorspellen. Verder vertonen deze eiwitten ook zeer sterke correlaties met ziekte-ernst parameters. Chemokines spelen derhalve een centrale rol in de pathofysiologie van meningokokkenziekte, en kunnen daarom een mogelijk nieuw doelwit zijn voor therapeutische interventies.

Daarnaast concludeert Vermont dat het meten van de antistof aviditeit een goede aanvullende methode is om de effectiviteit van het vaccin te kunnen voorspellen. Tot slot deed zij bevindingen over het voornaamste onderdeel van beide experimentele NVI vaccins, het eiwit PorA.