Crucell N.V.

Published: 14:00 30.08.2004 GMT+2 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Crucell en Harvard Medical School maken resultaten bekend van innovatieve vaccintechnologie (AdVac®)

Leiden, 30 augusus 2004 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) en Harvard Medical School hebben vandaag de resultaten bekend gemaakt van een gezamenlijke studie naar de effectiviteit van nieuwe, door Crucell ontwikkelde vaccinvectoren. Dr. Dan Barouch van Harvard Medical School en Beth Israel Deaconess Medical Center presenteerde deze resultaten op de AIDS Vaccine 2004 conferentie in Lausanne, Zwitserland.

Dr. Barouch presenteerde resultaten van onderzoek naar de effectiviteit van adenovirus serotypes 11 en 35 (rAd11 en rAd35) in combinatie met antigenen van het simian immunodeficiency virus (SIV), een virus dat AIDS-achtinge symptomen bij apen veroorzaakt. De resultaten tonen aan dat beide recombinante serotypes uiterst effectieve immuunreacties bij muizen veroorzaakten, vooral wanneer zij in combinatie werden gebruikt bij reeds bestaande immuniteit tegen de meest gebruikte recombinante adenovirus vaccinvector, serotype 5 (rAd5). Reeds bestaande immuniteit zwakt naar alle waarschijnlijkheid de immuunrespons van rAd5 vaccins af waardoor zij minder effectief zijn.

De AdVac® technologie van Crucell is ontworpen om een oplossing te bieden voor het probleem van reeds bestaande immuniteit tegen rAd5 bij de mens. Daartoe wordt gebruik gemaakt van adenovirus vectoren die in het algemeen niet voorkomen bij de mens, zoals rAd35 en rAd11. Deze nieuwe resultaten, die de effectiviteit van deze vectoren aantonen, bouwen voort op de resultaten van eerder onderzoek dat in samenwerking tussen Crucell en Harvard is verricht en dat werd gepubliceerd in de Journal of Immunology in mei 2004 (Vol. 172(10); 6290-7).

"Dit zijn veelbelovende resultaten voor onze AdVac® vaccintechnologie. Ze bevestigen eens te meer de waarde van dit platform, vooral voor die ziekten die de derde wereld teisteren, zoals HIV, malaria en TBC," aldus Jaap Goudsmit, Chief Scientific Officer van Crucell. "Omdat de AdVac® vectoren worden geproduceerd met Crucell's PER.C6® technologie wordt grootschalige productie, welke nodig is voor massa vaccinatie, haalbaar."

Op dit moment zijn er nog geen recombinante vaccins op basis van adenovirus­vectoren vrijgegeven voor algemeen gebruik. Wereldwijd zijn onderzoekers echter bezig te onderzoeken hoe effectief dergelijke vaccins zijn tegen virussen als HIV, hepatitis B en Ebola. Voor dit soort ziekten moet men recombinante vaccins gebruiken, omdat vaccins op basis van inactivering van het gehele virus óf niet effectief genoeg zijn, óf te moeilijk of te gevaarlijk om te produceren zijn. Het AdVac® platform wordt tevens door Crucell en het National Institute of Allergy and Infectious Diseases van het NIH gebruikt, onder een gemeenschappelijke onderzoeks- en ontwikkelingsovereenkomst, bij de productie van een vaccin tegen malaria.

Over Crucell
Crucell N.V. is een biotechnologiebedrijf gericht op het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten, waaronder Ebola, influenza, malaria en West-Nijl virus. Ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf zijn onder andere samenwerkingen met Aventis Pasteur voor griepvaccins, de U.S. National Institutes of Health voor Ebola en malaria vaccins en GlaxoSmithKline (GSK), Walter Reed Army Institute of Research en New York University voor een malaria vaccin. Crucell's producten zijn gebaseerd op zijn innovatieve PER.C6® technologie, welke een veiligere, efficiëntere manier voor het produceren van biofarmaceutische producten mogelijk maakt. Crucell licenseert zijn PER.C6® technologie voornamelijk op niet-exclusieve basis aan de biofarmaceutische industrie. Licentiehouders en contractproducenten zijn onder andere DSM Biologics, GSK, Centocor/J&J en Merck & Co., Inc. Crucell is gevestigd in Leiden en staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com.

This press release contains forward-looking statements that involve inherent risks and uncertainties. We have identified certain important factors that may cause actual results to differ materially from those contained in such forward-looking statements. For information relating to these factors please refer to our Form 20-F, as filed with the U.S. Securities and Exchange Commission on February 27, 2004, and the section entitled "Risk Factors". The company prepares its financial statements under generally accepted accounting principles in the United States (US GAAP).


Neem voor meer informatie contact op met:

Crucell N.V.
Elizabeth Goodwin
Director Investor Relations and Corporate Communications Tel. +31 (0)71 524 8718
e.goodwin@crucell.com