Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

Nederland en Suriname eens over afbouw brede OS-relatie

Tijdens het jaarlijks beleidsoverleg Suriname - Nederland op maandag 30 augustus hebben minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, en de Surinaamse minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking, drs. K. Raghoebarsing, geconcludeerd dat de brede ontwikkelingssamenwerkingsrelatie tussen Nederland en Suriname zal worden afgebouwd. Over de duur en de voorwaarden zullen beide partijen nog voor het eind van dit jaar verdere afspraken maken. Nederland streeft naar een afbouw binnen vijf jaar.

Het beleidsoverleg vond plaats in een sfeer van vriendschap en collegialiteit, waarbij het vizier vooral is gericht op de toekomst. Met als resultaat een aantal concrete afspraken. Overeenstemming is bereikt over de verdeling van de resterende schenkingsmiddelen (ruim 110 miljoen euro) aan de sectoren huisvesting, onderwijs, agrarische sector, gezondheidszorg, milieu en goed bestuur, inclusief rechtsbescherming en veiligheid. Over de inzet van de pariteitsmiddelen (middelen voor programma's waarvan 50% van de kosten door Suriname zelf worden gedragen) zal nog voor het einde van dit jaar nader overleg worden gevoerd.

Raghoebarsing en Van Ardenne tekenden vandaag een overeenkomst waarmee 15,9 miljoen euro uit de schenkingsmiddelen beschikbaar komt voor urgente drinkwaterprojecten. Vooruitlopend op het sectoraal programma Milieu kan Suriname aan de slag met enkele drinkwaterprojecten in het stedelijk gebied en op het platteland. Op korte termijn kan zo de toegang tot veilig drinkwater worden veiliggesteld. Door meer mensen toegang te geven tot veilig drinkwater leveren Suriname en Nederland een bijdrage aan het behalen van één van de millenniumdoelen, zoals die internationaal zijn afgesproken. Wereldwijd moet het percentage mensen dat geen duurzame toegang heeft tot veilig drinkwater in 2015 zijn gehalveerd.

Van Ardenne en Raghoebarsing ondertekenden ook een overeenkomst waarmee 3,2 miljoen euro uit de schenkingsmiddelen beschikbaar komt voor het Surinaamse Natuurbeschermings Fonds (Suriname Conservation Foundation - SCF). Met de Nederlandse steun zal het activiteitenplan van het SCF worden gefinancierd en komen meer financiën en meer mensen beschikbaar voor het beheer van beschermde gebieden. Ook zullen het milieubewustzijn, milieueducatie, onderzoek en ecotoerisme kunnen worden bevorderd. Met de ruim 3,2 miljoen euro voor het Surinaamse Natuurbeschermings Fonds, dat wordt aangevuld met ruim 3 miljoen euro van de Global Environmental Facility, kan Suriname uitvoering geven aan een optimale bescherming van de natuur in Suriname en het behoud van de rijke variatie planten en dieren die van deze natuur afhankelijk zijn.

Zowel Minister Raghoebarsing als Minister Van Ardenne onderstreepten nog eens het belang van een verdieping en verbreding van de relatie tussen Nederland en Suriname op het gebied van goed bestuur, economische samenwerking, veiligheid, milieu en cultuur. Van Ardenne: 'Nederland en Suriname hebben veel met elkaar gemeen. Dat moeten en willen we niet doorstrepen. Daarbij spelen naast de overheid ook het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld een belangrijke rol.'
Beide ministers willen nadrukkelijk inzetten op verbetering van het ondernemers- en investeringsklimaat in Suriname.