Gemeente Neede

BREN-gemeenten onderzoeken aanwezigheid asbest in openbare puinwegen

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om te voorkomen dat gebruikers van wegen aan asbest worden blootgesteld. Daarom hebben de colleges van Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede besloten gezamenlijk de openbare met puin verharde wegen in hun gebied te laten onderzoeken. Tussen het puin kan namelijk eventueel asbest zitten. Samen hebben de gemeenten het adviesbureau Oranjewoud ingehuurd om deze wegen en fietspaden te laten onderzoeken op de aanwezigheid van asbest. Vanaf 13 tot en met 25 september 2004 zullen medewerkers van het adviesbureau de door de gemeenten aangegeven wegen inspecteren en onderzoeken op de aanwezigheid van asbest. Indien asbest wordt aangetroffen, zullen daarna de risicos van het asbest in kaart worden gebracht.

Tot aan de jaren zeventig van de vorige eeuw hebben asbestcementfabrieken in de gemeenten Hof van Twente en Harderwijk asbestbevattend afval uitgedeeld aan omwonenden. Deze hebben op grote schaal wegen, paden en erven met het afval verhard en daarmee de bodem met asbest verontreinigd. Blootstelling aan asbest door het regelmatig gebruik van deze wegen (verstuiving) kan ziekte veroorzaken. Ook elders in Nederland komen incidenteel asbestbevattende wegen voor, maar het gaat dan meestal om wegen die zijn verhard met puin dat afkomstig was van illegale- of niet-selectieve sloop in het verleden. Met het rapport van dit onderzoek krijgt de nieuwe gemeente Berkelland (bestaande uit Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede) een totaalbeeld van de toestand van de openbare puinwegen en kan men bepalen of, op welke wijze en wanneer er wegen gesaneerd moeten worden.

Tijdens het onderzoek kan het verkeer op de openbare met puin verharde wegen korte tijd enige hinder ondervinden. Wij vragen hiervoor uw begrip. Heeft u nog vragen dan kunt contact op nemen met het werkveld milieu in het gemeentehuis, telefoon (0545) 28 88 12.