Nederlandse Hartstichting

Grootschalig Hartstichtingsonderzoek van start
30-8-2004
Voorspellen hartfalen en dodelijke hartritmestoornissen met DNA-chips Den Haag - 30 augustus 2004. In september 2004 gaat een grootschalig Hartstichtingsonderzoek naar hartfalen en dodelijke hartritmestoornissen van start. In dit programma gaan onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Maastricht op zoek naar de erfelijke factoren die deze levensbedreigende aandoeningen veroorzaken. Zij zullen het erfelijke materiaal van meer dan 56.000 personen screenen. De onderzoekers hopen hiermee in de toekomst al in een vroeg stadium te kunnen bepalen of iemand hartfalen en/of hartritmestoornissen zal krijgen. De Nederlandse Hartstichting heeft 1 miljoen euro voor dit onderzoek beschikbaar gesteld.

Het onderzoek is gebaseerd op een recente ontdekking van de onderzoekers. Zij bleken met behulp van de meest geavanceerde, genetische technieken (o.a. DNA-chips) te kunnen vaststellen of in een later stadium hartfalen op zal treden. De onderzoekers werken samen in het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN).

Vroegtijdig opsporen en behandelen
Het kunnen voorspellen van hartfalen en ernstige hartritmestoornissen heeft grote gevolgen voor de behandeling van de patiënt. Op dit moment kunnen artsen deze aandoeningen pas vaststellen als de patiënt al klachten heeft. Hierdoor worden vele patiënten te laat behandeld. Het inzetten van genetische technieken biedt enorme mogelijkheden om preventieve maatregelen te nemen. Het identificeren van erfelijke factoren voor hartfalen en ritmestoornissen maakt het mogelijk om patiënten op te sporen ver voordat de klachten optreden. Daarnaast verschaft deze kennis aanknopingspunten voor nieuwe behandelingsvormen.

Hartfalen: epidemie van de toekomst
Hartfalen treft grote aantallen patiënten: op dit moment leven er in Nederland naar schatting 200.000 patiënten. Dit aantal stijgt met 10% per jaar. Wetenschappers voorspellen dat hartfalen de epidemie van de toekomst gaat worden. Hartfalenpatiënten kampen met klachten als moeheid, kortademigheid en vochtophopingen. Daarnaast lopen zij een grote kans op dodelijke ritmestoornissen. Mensen met een hoge bloeddruk hebben een verhoogd risico om hartfalen te ontwikkelen. Er zijn echter ook mensen met hoge bloeddruk die oud worden zonder hartfalen of ernstige ritmestoornissen. Met de huidige kennis kan niet worden bepaald welke mensen in de toekomst hartfalen en/of ritmestoornissen zullen ontwikkelen.

NOOT VOOR DE REDACTIE (