Fractie PvdA Rotterdam

Fractie PvdA Rotterdam

PERSBERICHT

Maandag 30 augustus 2004

100 miljoen aan garantiestellingen van het Havenbedrijf aan RDM:

PvdA is geschokt en verbijsterd

De PvdA is geschokt door de vandaag bekend gemaakte feiten over de garantiestelling van het Havenbedrijf aan de RDM.

De leden van de cie. Haven, Economie en Milieu en de fractievoorzitters van de Rotterdamse gemeenteraad kregen vandaag van de burgemeester te horen dat de directeur van het Havenbedrijf, Willem Scholten, voor 100 miljoen euro aan garantiestellingen heeft afgegeven aan de RDM. En een groot deel van dat bedrag is ook al aangesproken.

De PvdA is verbijsterd dat deze garantiestelling verleend konden worden zonder enig medeweten van het andere directielid, de controller en de toezichthouder (nu de Raad van Commissarissen, en tot 01-01-04 het college van B&W) van het Havenbedrijf.

Dat zo misschien vele miljoenen publiek geld weggespoeld zijn vindt de PvdA onaanvaardbaar.

De raad van commissarissen, onder leiding van president-commissaris Van Sluis, heeft inmiddels opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren.

De PvdA wil dat het college, inclusief havenwethouder Van Sluis, ook zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en zelf een onderzoek doet naar feiten, omstandigheden en risico s. Tot 1 januari 2004 was het college immers de direct verantwoordelijke. De PvdA wil donderdag in de gemeenteraad een interpellatiedebat houden om te zorgen dat dat eigen onderzoek van het college er komt.

De uitslag van beide onderzoeken moet snel voor de raad beschikbaar zijn, zodat een besluit genomen kan worden over een door de raad uit te voeren onderzoek middels een raadsenquête. Het is nodig dat de feiten op tafel komen en er zijn de nodige vragen te beantwoorden, maar de raad heeft hierin zijn eigen taak. Zowel de raad van commissarissen als het college zijn belanghebbende in een onderzoek.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Meer informatie:

Voor vragen:Els Kuijper, 010-4116218

Bijlage: interpellatieverzoek Havenbedrijf - RDM

Monique Smits, communicatie & beleid

010-417 9368, 06-123 55 791
msmits@stadhuis.rotterdam.nl

Fractie PvdA Rotterdam

Coolsingel 40

3011 AD Rotterdam

010-417 2105
pvda@stadhuis.rotterdam.nl

www.pvdarotterdam.nl