Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


dinsdag 31 augustus 2004

Gebruikers blij met verlenging Gentse tram 1 tot Maalte

BTTB: "HEEFT VAN BREMPT GELD VOOR TRAM ZWIJNAARDEDORP?"

De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) is heel blij met de verlenging van de Gentse tramlijn 1 (Evergem - Sint-Pietersstation) tot Maalte, die woensdag 1 september wordt ingewijd. De BTTB vraagt zich wel af of Vlaams minister van Mobiliteit VAN BREMPT de middelen heeft om de nodige verlenging van tramlijn 21-22 tot Zwijnaardedorp snel aan te vatten. De BTTB hoopt dat de minister woensdag aankondigt dat, zodra tram 1 Flanders Expo bereikt (april 2005), de tramwerf richting Zwijnaardedorp kan starten.

De BTTB ijvert reeds sinds 1985 voor de verlenging van tramlijn 1 tot Flanders Expo en is blij met de openstelling van het lijngedeelte Sint-Pietersstation - Maalte woensdag a.s. "20 jaar na de opening zal de site Flanders Expo eindelijk over hoogwaardig openbaar vervoer beschikken", aldus de BTTB. De BTTB vraagt zich wel bezorgd af of Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen VAN BREMPT eigenlijk over de middelen beschikt voor de broodnodige uitbreiding van de succesvolle tramlijn 21-22, nl. het deel Zwijnaardebrug - Zwijnaardedorp. Over de aanleg van dit deel van het toekomstplan Pegasus van De Lijn bestaat er een consensus. Nog in januari 2004 verklaarde de woordvoerder van De Lijn Oost-Vlaanderen te hopen dat de machines van de tramwerf Flanders Expo meteen naar de tramwerf Zwijnaardedorp zouden kunnen verhuizen. De BTTB meent echter te weten dat de Vlaamse investeringsmiddelen voor de verlenging naar Zwijnaardedorp ten vroegste vanaf 2007 beschikbaar zouden worden. Het Vlaams regeerakkoord belooft nochtans nu reeds met de realisatie van het Pegasusplan te starten.

De BTTB hoopt dat Gent en De Lijn op 1 september van de minister mogen vernemen dat er reeds op haar begroting 2005 en 2006 middelen worden ingeschreven voor de aanleg van de brug en de sporen voor de tram tot Zwijnaardedorp. "Op zulke succesvolle projecten mag de regering-LETERME tijdens de begrotingscontrole in september a.s. zeker niet besparen", besluit de BTTB.

Informatie:

Luc Desmedt, voorzitter 09 223 86 12; Etienne Van Daele, bestuurslid 09 253 06 62

Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) vzw

H. Frère-Orbanlaan 570

B-9000 Gent

tel. 09 223 86 12

terug De zwakke weggebruiker verzwakt