Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

31/08/04 Koningin opent Roosevelt Academy en stadskantoor in Middelburg

Hare Majesteit de Koningin opent dinsdag 31 augustus de Roosevelt Academy en het nieuwe stadskantoor in Middelburg. De Roosevelt Academy gaat zich vestigen in het voormalige stadhuis van Middelburg. De gemeente Middelburg verhuist naar het nieuwe stadskantoor.

De Roosevelt Academy is opgericht door de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Zeeland en verzorgt internationaal universitair onderwijs. Kenmerken van de Academy zijn de kleinschaligheid, het internationale karakter, het intensieve programma en het residentiële karakter. Het onderwijsprogramma omvat alle academische disciplines, verdeeld over vier departementen: Academic Core (gericht op relevante academische vaardigheden), Arts & Humanities, Social Sciences en Sciences. De studenten kiezen zelf hun cursussen uit het totale programma waarbij aan het eind van het eerste jaar een hoofdrichting (major) gekozen wordt.

Deze major sluit aan op universitaire master programma's in binnen- en buitenland. Naar verwachting beginnen in september 140 eerstejaars studenten onder leiding van 25 hoogleraren en docenten aan hun undergraduate studies, om na drie jaar de Roosevelt Academy te verlaten als BA (Bachelor of Arts) of BS (Bachelor of Science). De Roosevelt Academy wordt geleid door professor Hans Adriaansens, die vijf jaar geleden het sistercollege van de Roosevelt Academy startte: University College Utrecht.

Het stadskantoor is een onderdeel van de door stedenbouwkundige Riek Bakker opgestelde ontwikkeling van het Stationsgebied in Middelburg. Het Stationsgebied wordt een gebied dat de verbindende schakel vormt tussen de oude binnenstad en de woonwijken ten zuiden van het spoor. Het door architect Thomas Rau ontworpen stadskantoor staat langs en deels in het Kanaal door Walcheren. Het stadskantoor biedt onderdak aan ongeveer 300 medewerkers en is een gebouw met een bijzondere vormgeving: qua silhouet heeft het veel weg van een schip met een bovenbouw van vier torens.