2433fc.jpg

P E R S B E R I C H T

"HM Koningin Beatrix opent Roosevelt Academy'

Op 31 augustus opent de Roosevelt Academy haar deuren. Gevestigd in het oude Stadhuis van Middelburg verzorgt de Academy internationaal universitair onderwijs. Ze richt zich speciaal op de student met een brede academische belangstelling. HM Koningin Beatrix verricht de opening in de Burgerzaal van het Stadhuis. Aansluitend vindt de opening van het eerste academisch jaar plaats in de Nieuwe Kerk van de Middelburgse Abdij.

'De keuze om de Roosevelt Academy te starten in een niet-universiteitsprovincie lijkt onorthodox, maar is zeer bewust gedaan. We beschikken in Middelburg met de Zeeuwse Bibliotheek over een prima wetenschappelijke bibliotheek, er is op de Hogeschool Zeeland in Vlissingen een uitstekend laboratorium, er is de wetenschappelijke traditie van het Roosevelt Study Center, de internationale reputatie van de Four Freedoms Awards en er zijn tal van belangwekkende culturele instellingen en festivals. Eigenlijk ontbrak er alleen nog maar een 'academy'', aldus Hans Adriaansens de deken van de Roosevelt Academy.

Het onderwijs van de Roosevelt Academy is gebaseerd op het angelsaksische systeem van liberal arts & sciences. Kenmerkend zijn de kleinschaligheid, het internationale karakter en het intensieve onderwijsprogramma. De wensen en kwaliteiten van de student staan centraal, zolang de diepgang gewaarborgd blijft. De voertaal is Engels. Alle academische disciplines zijn aanwezig: Academic Core (alle relevante academische vaardigheden), Arts & Humanities, Social Sciences en Sciences. Studenten worden opgeleid voor een internationaal erkende bachelor titel (BA of BS) waarmee ze aan elke Nederlandse of buitenlandse universiteit kunnen verder studeren (voor een master's of een Ph.D). Ook kunnen ze ervoor kiezen om eerst een tijdje aan de slag te gaan in het bedrijfsleven of in andere maatschappelijke organisaties.

Circa 140 studenten beginnen dit jaar aan hun undergraduate study aan de Roosevelt Academy. Volgend jaar komen er ongeveer 180 studenten bij; het jaar daarop zal de maximuminstroom van 200 worden bereikt. Uiteindelijk zullen 6oo studenten verspreid over drie leerjaren een studieplaats krijgen. Een derde van hen komt uit het buitenland. Ook de helft van de ruim zestig hoogleraren en docenten zijn uit het buitenland afkomstig .

De Roosevelt Academy is tot stand gekomen dankzij een gemeenschappelijke regeling tussen de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Zeeland. De provincie Zeeland, de gemeente Middelburg, het ministerie van OCW en het lokale en regionale bedrijfsleven hebben de oprichting mede mogelijk gemaakt.

Op 31 augustus bruist Middelburg van de activiteiten. Behalve de Roosevelt Academy wordt ook het nieuwe Middelburgse stadskantoor door de Koningin geopend. 's Avonds is een optreden van Blof in het kader van het Zeeland Nazomerfestival.