Ingezonden persbericht


Stichting Nijmeegse Orgelkring
Wedesteinbroek 11 40
6546 RG Nijmegen

Nijmegen 20 augustus 2004

PERSBERICHT

Exclusief Bach

NIJMEGEN ­ Ruim over de helft van de zomerconcertserie van de Nijmeegse Orgelkring is het weer tijd voor een exclusief Bach-concert. Op 31 augustus brengt de Nijmeegse organist Berry van Berkum in de Sint Stevenskerk een gevarieerde keus uit het omvangrijke oeuvre van J.S. Bach ten gehore. Het concert begint om 20.30 uur. De zomerconcertserie 2004 telt na dit concert nog twee concerten op 7 en 14 september. De entree bedraagt ¤ 5,- of ¤ 4,- met korting; vijf concerten naar keuze kosten respectievelijk ¤ 20,- en ¤ 16,- euro.

Bach's oeuvre aan orgelmuziek is zo omvangrijk en van zo'n hoge kwaliteit dat de Nijmeegse Orgelkring ieder jaar twee concerten van de zomerconcertserie geheel aan deze componist wijdt. Voor deze concerten nodigt de Nijmeegse Orgelkring echte Bach-specialisten uit. Berry van Berkum, als Nijmeegse organist een van de vaste musici die optreden in de concertserie van de Nijmeegse Orgelkring, brengt de laatste jaren min of meer afwisselend een programma met improvisatie of hedendaagse muziek en een Bach-concert. Omdat hij het orgel van de Sint Stevenskerk tot in de finesses kent, kan Van Berkum hele originele en sprankelende registraties kiezen bij de muziek die hij speelt. Juist voor composities van Bach is dit heel belangrijk om deze veelgehoorde muziek telkens weer als nieuw en verfrissend te laten klinken.

Van Berkum heeft een zeer gevarieerd programma samengesteld. Het is ook juist de variatie in genres en de mate waarin Bach iedere stijl beheerst, die hem tot een meestercomponist heeft gemaakt. Met de krachtige Toccata in F als opening en de bijbehorende Fuga als finale is de klok rond. Daartussen klinken twee delen uit Das Wohltemperierte Clavier, deel I, dat ook wel bekend staat als het Oude Testament voor klavierspelers. Oorspronkelijk geschreven als studiemuziek, bevat het een schat aan artistieke waarde omdat Bach in de stukken alle mogelijk stemmingen weet uit te drukken. Van Berkum selecteerde twee Fuga's, welke gekenmerkt worden door een zeer rijke muzikale uitwerking. Deze twee fugatische werken zijn telkens samen met een tweetal zeer melodische koraalbewerkingen. gegroepeerd rondom de prachtige Sonata nr. 6, dat het middelpunt van het concert is. Zowel de koraalbewerkingen als de Sonata nr. 6 zijn zeer melodieus van aard. De koraalbewerkingen, zoals An Wasserflüssen Babylon en Schmücke dich, o liebe Seele,, zijn te beschouwen als puur muzikale poëzie, waarbij Bach zich laat inspireren door de titel of tekst van een lied. En de Sonata nr. 6 is een ingenieus staaltje van zeer evenwichtig en subtiel in elkaar vlechten van drie afzonderlijke melodielijnen, hetgeen suggereert alsof er drie kamermusici spelen op het orgel, en niet slechts één organist.

Berry van Berkum studeerde orgel, piano en improvisatie aan het Arnhems Conservatorium. Hij is actief als organist, improvisator en jazzpianist en legt zich de laatste jaren ook steeds meer toe op compositie. Met saxofonist Gijs Hendriks treedt hij sedert drie jaar regelmatig op met jazzimprovisaties voor orgel en saxofoon (zoals 1 september a.s. in de Grote Kerk te Dordrecht)

Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u terecht bij Jenneke van de Streek, 030-6383912/ 024-3788696 of bij Berry van Berkum: 024- 32332557