Amsterdam RAI

nieuwsmailing hiswa te water 2004 dinsdag 31 augustus t/m zondag 5 september 2004 marina seaport ijmuiden

Aan: de fotoredactie de nieuwsredactie

Van: HISWA RAI Multimedia, Lucette Bruinsma, tel 06 41 55 73 43

hiswa te water 2004:
europa's meest complete bootshow op het water
start a.s. dinsdag in ijmuiden

grootste editie ooit

Een recordaantal van 450 luxe zeilboten, motorjachten, sportboten en sloepen met een totale lengte van bijna 5 kilometer. Daarmee is de 21e HISWA te water groter dan ooit. Van dinsdag 31 augustus tot en met zondag 5 september toont de crème de la crème van de Nederlandse en internationale jachtbouw nieuwste schepen, waaronder veel wereldprimeurs, in jachthaven Marina Seaport IJmuiden. Zowel custom-built als seriegebouwd. De schepen variëren in lengte van 7 tot 27 meter.

Exposanten positief gestemd Uit een door de organisatie uitgevoerd onderzoek onder de exposanten - dus geen branchebreed onderzoek - blijkt dat zij de toekomst positief tegemoet zien. Hoewel 55% aangeeft dat ze last hebben gehad van de minder gunstige economische tijden, steeg de omzet in alle segmenten met gemiddeld 11,4%. Met name in het segment van de sloepen en seriegebouwde motorjachten werd een stijging van ruim 30% gerealiseerd. Bijna alle bedrijven geven aan wel meer moeite te moeten doen voor de verkoop en investeren dan ook veelal in marketing en optimalisering van het productieproces.

Helicoptervlucht voor fotoredacties/cameraploegen en persboot Voor fotopers en cameraploegen bieden wij op maandag 30 augustus tussen 13.30 en 15.30 uur de mogelijkheid tot een gratis helicoptervlucht boven de bootshow om luchtopnames te maken. Wilt u hiervan gebruikmaken, dan horen wij dit graag zo spoedig mogelijk van u in verband met de planning en parkeerinstructies.

De hele week stellen wij ook een persboot ter beschikking om rondom de steigers te kunnen varen en de finales van het Delta Lloyd Open Nederlands Kampioenschap Matchracen van dichtbij gade te kunnen slaan. Indien u van deze service gebruik wenst te maken kunt u dit telefonisch melden bij de persvoorlichter of in de perskamer op de kade.

Nieuwste snufjes, laatste trends Het aanbod op de HISWA te water omvat klassieke sloepen, snelle zeiljachten en comfortabele motorkruisers met een minimale lengte van 7 meter. De open sloepen kenmerken zich door nog meer comfort aan boord en optimalisering van de vaareigenschappen. Goede slaapvoorzieningen, een kitchenette en ruime douchecel zijn bij veel sloepen standaard faciliteiten geworden. Bij de primeurs onder de zeiljachten ligt het accent met name op bedieningsgemak. Veilig met een kleine crew de wereldwijde wateren bevaren, is het credo van veel jachtbouwers en importeurs binnen dit segment. Wereldprimeurs
De bootshow telt dit jaar opvallend veel wereldprimeurs; boten die voor het eerst aan het publiek getoond worden. De HISWA te water wordt door de internationale watersportindustrie gezien als hét platform om hun nieuwe modellen op de markt te introduceren. Blikvangers zijn ongetwijfeld de grootste zeiljachten: de Bestevaer 65 (20 meter) van K&M Yachtbuilders uit Makkum en de Standfast 64 (20 meter) van Standfast Yachts uit Breskens. De grootste motorjachten (o.a. Mulder 70, Ferretti 530, Elegance 64, Experience 78) zijn zo'n 25 meter lang. Deze laatste zijn veelal uitgerust met luxe voorzieningen als badkamers met jacuzzi, jetski-garage, opklapbaar televisiescherm en de allernieuwste technische apparatuur.

Joop Braakhekke kookt in Victron Stroompaviljoen In een luxe ingerichte scheepskombuis laat de beroemde kok en enthousiast zeiler Joop Braakhekke vanaf woensdag 2 sept. iedere middag zien hoe je met de juiste apparatuur en de juiste ingrediënten ook aan boord zeer smaakvolle eenpansgerechten kunt bereiden.

Particuliere rond-de-wereldzeilers Steeds vaker verwezenlijken actieve zeilers hun droom door met hun boot langdurig de wereld over te varen. Op de HISWA te water zijn wereldzeilers en auteurs Olav Cox en Jean Heylbroeck met hun schip aanwezig om bezoekers te informeren over de voorbereidingen van hun reis, de valkuilen, de tegenvallers, de meevallers en de meest gedenkwaardige momenten. Vanzelfsprekend geven zij het publiek graag nuttige tips. Delta Lloyd Open Nederlands Kampioenschap Matchracen
Ook dit jaar vinden de finales van het ONK Matchracen plaats tijdens de HISWA te water. Matchracen is een spectaculaire vorm van wedstrijdzeilen. De ingrediënten zijn: twee (nagenoeg) gelijke boten, een startlijn en een bovenboei. Een wedstrijd duurt tussen de 10 en 15 minuten, zodat in een uur drie 'games' kunnen worden gevaren. De winnaars van de deze zomer gehouden Provinciale Kampioenschappen treffen elkaar nu in de finales, die van dinsdag tot en met zondag gevaren worden.

Opnames en interviews / perspreview Op maandag 30 augustus vanaf 13.00 uur kunt u indien gewenst ook opnames maken op de steigers. De HISWA te water is op dat moment nog wel in opbouw en niet alle jachtbouwers en importeurs zullen dan al op de jachthaven aanwezig zijn. Vanzelfsprekend staan de product manager van de bootshow Cora Burger en de directeur van de HISWA Vereniging, André Vink u voor interviews graag te woord.

Openingstijden en routebeschrijving De HISWA te Water vindt plaats van dinsdag 30 augustus tot en met zondag 5 september 2004 in Marina Seaport IJmuiden. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs bedraagt voor volwassenen ¤ 16. Houders Pas 65 betalen ¤ 10,00.

Marina Seaport IJmuiden is bereikbaar vanaf de A9, afslag IJmuiden, vervolgens de borden IJmuiden aan zee/HISWA te WATER volgen. Persaccreditatie
U heeft toegang tot de HISWA te water via de perskamer (gelegen op de kade achter de receptie van de jachthaven) op vertoon van uw perslegitimatie. De perskamer is dagelijks geopend vanaf 10.30 uur.

Meer informatie op www.hiswa.nl (klik op rubriek pers) Voor vragen kunt u contact opnemen met persvoorlichter Lucette Bruinsma op telefoonnummer 06 41 55 73 43. Tijdens de beurs kunt u de perskamer bereiken op tel. 0255 - 560341.